Ukrán válság

2023.07.24. 06:08

Moszkva módosította a katonai szolgálatról szóló törvényt

516. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katona drónt indít a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. július 7-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Kormányfőhelyettes: Oroszország egy hónap alatt több lőszert gyárt, mint tavaly egész évben

Gyenyisz Manturov, a védelmi kérdésekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn kijelentette, hogy Oroszország immár minden hónapban annyi lőszert gyárt, mint tavaly egész évben, és felgyorsította a katonai felszerelések gyártását is.

Az év eleje óta számos típusú különleges fegyvert és katonai felszerelést gyártottunk, jóval nagyobb arányban, mint tavaly

– idézték orosz hírügynökségek a kormányfőhelyettest.

Ami a lőszert illeti, elértük azt a szintet, amelyen a havi szállítások meghaladják a tavaly egész éves megrendelések összességét

– tette hozzá Gyenyisz Manturov, aki egyben ipari miniszter is.

A miniszterelnök-helyettes szerint a védelmi ágazat csaknem valamennyi orosz vállalata tartani tudja ezt a kapacitást, és betartja a termelési határidőket.

Májusban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz erők tevékenysége a fronton „nagymértékben függ a hadianyagokból és felszerelésekből a kívánt időben érkező utánpótlástól”. 

Az orosz vezetők feladatként tűzték ki a hadiipar számára, hogy növeljék a gyártás ütemét és volumenét. A szükséges intézkedéseket már meghoztuk

– mondta a védelmi miniszter a hadsereg magas rangú tisztjeivel tartott találkozóján.

Korrupció gyanúja miatt házkutatást tartottak az ukrán állami igazságügyi igazgatóság vezetőjénél

Korrupció gyanúja miatt az ukrán korrupcióellenes hatóság házkutatást tartott az Állami Igazságügyi Igazgatóság (DSZA) vezetőjének irodájában  – hozta nyilvánosságra hétfőn közleményben az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP).

A hivatal vezetőjét ugyan név szerint nem említik a közleményben, de Olekszij Szalnyikovról van szó  – jegyezte meg beszámolójában az Ukrajinszka Pravda hírportál. A nyomozók azzal gyanúsítják a férfit, hogy jogosulatlan előnyökhöz akart juttatni legfelsőbb bírákat annak érdekében, hogy egy kereskedelmi vállalkozás javára döntsenek.

A nap folyamán ukrán nyomozók őrizetbe vették - szintén korrupció gyanúja miatt - az egyik odesszai hadkiegészítő parancsnokság vezetőjét.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy illegális vagyoni előnyhöz jutott az által, hogy másokat kenőpénzért cserébe felmentett a hadkötelezettség alól. 

A katonai tisztségviselő háborús helyzetben Spanyolországban milliós összegekért vásárolt ingatlanokat. Elmarasztalása esetén tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

Zelenszkij: elfogadhatatlan az EU részéről az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítása

Elfogadhatatlan lenne Ukrajna számára, ha szeptember 15. után is meghosszabbítanák az ukrán gabona behozatalára vonatkozó európai uniós tilalmat – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Hangsúlyozta egyúttal: Ukrajna "hisz az Európai Bizottsággal kötött megállapodásokban", de – mint írta – felkészül az ukrán gabonaexporttal kapcsolatos minden fejleményre. 

Álláspontunk egyértelmű: a szárazföldi export blokkolása szeptember 15. után, amikor a vonatkozó korlátozások megszűnnek, semmilyen formában sem fogadható el. Minden érdeklődővel tartjuk a kapcsolatot, hogy mindenki számára megfelelő megoldást találjunk

 – tette hozzá.

Nyikolaj Patrusev: Washington "ukrán zászló alatt" kibertámadásokat hajt végre az orosz infrastruktúra ellen

Az orosz biztonsági tanács titkára hétfőn, egy nemzetközi megbeszélésen a dél-afrikai Johannesburgban egyeztetett a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS szervezetből, illetve a velük partnerségben lévő - az ötök barátainak is nevezett - országcsoportból érkezett kollégáival.

Az amerikai védelmi minisztérium, "a Pentagon kibervédelmi parancsnoksága (US Cyber Command), az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a NATO Tallinnban működő kibervédelmi központja ukrán zászló alatt tervez és hajt végre kibertámadásokat országunk kritikus számítástechnikai infrastruktúrája ellen" - hangsúlyozta a találkozón az orosz biztonsági tanács titkára, akit a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap idézett.

Az amerikai hírszerzés ilyen támadásaihoz aktívan bekapcsolódnak ukrán hackercsoportok is

– mondta Patrusev. Szerinte a kibertámadások kiemelt céljai az orosz pénzügyi rendszer, a logisztikai, távközlési és energetikai hálózatok, a termelő vállalatok, illetve a kormányzati portálok.

Az ENSZ-főtitkár a gabonaegyezményhez való visszatérésre szólította fel Oroszországot

António Guterres hétfőn ismételten felszólította Moszkvát, hogy térjen vissza az ukrajnai gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő egyezmény teljesítéséhez, összhangban a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett korábbi javaslatával.

Oroszország nem hosszabbította meg az egy hete lejárt gabonamegállapodás hatályát arra hivatkozva, hogy nem teljesítették saját mezőgazdasági terményei és műtrágyái exportját illető követeléseit. Moszkva mindemellett arra is hivatkozott, hogy az egyezmény keretében nem érte el elegendő ukrajnai gabona a legszegényebb országokat.

 A fekete-tengeri kezdeményezés felmondásával a legkiszolgáltatottabbak fogják megfizetni a legmagasabb árat

– hangsúlyozta Guterres az ENSZ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozóján (UNFSS) Rómában.

Amikor az élelmiszerárak emelkednek, akkor mindenkinek fizetnie kell

– tette hozzá.

A globális gabonaárak jelentősen megugrottak, mióta Oroszország nem hosszabbította meg az egyezmény hatályát és támadni kezdte a gabonát exportáló kikötőket a Fekete-tenger, illetve a Duna partján.

Ez különösen árt a kiszolgáltatott országoknak, amelyeknek nehézségeik vannak lakosságuk élelmezésében

– húzta alá Guterres.
Az ENSZ főtitkára július 11-én üzenetben fordult Putyinhoz a megállapodás megmentése végett. Azt javasolta, hogy Oroszország hosszabbítsa meg az egyezményt, amelynek keretében napi négyre korlátoznák az ukrán kikötőkbe érkező és az onnét induló hajók számát, cserébe az orosz mezőgazdasági export túlnyomó részét lebonyolító Roszszelhozbank egyik leányvállalatát ismét rákapcsolhatnák a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatra.

Moszkva módosította a katonai szolgálatról szóló törvényt

Öt évvel megemelik a katonai rendfokozatot viselők bizonyos kategóriáinak a tartalékban maradásra vonatkozó korhatárát, emellett pedig módosították az orosz katonai szolgálatról szóló törvényt. A jogszabály-módosítások 2024. január 1-jén lépnek hatályba, és a katonákat, tengerészeket, őrmestereket, altiszteket, tiszthelyetteseket érinti. Az első kategóriába tartozók esetében a korhatár 35-ről 40 évre, a második kategóriában 45-ről 50 évre, a harmadik kategóriában 50-ről 55 évre emelkedik a besorozhatóság korhatára – írja a Magyar Nemzet

A mozgósítási tartalékban lévő állampolgárok korhatára is emelkedik. A rangidős tisztek esetében 65 évre, az altisztek esetében 60 évre, az egyéb rangúak esetében pedig 55 év lesz jövő évtől. A mozgósítási tartalékban lévő magasabb rangú tartalékos tisztek korhatára 70 év marad.

Kijev a héten számot ad az Egyesült Államoknak a kazettás lövedékek felhasználásáról

Ukrajna jelentést készít arról, hogyan használják fel fegyveres erői az egyik legújabb katonai segélycsomagban biztosított amerikai kazettás lőszereket, és a beszámolót már a héten benyújtja az Egyesült Államoknak – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a CNN amerikai televíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett hétfőn.

Beszámolunk a kazettás lőszerek használatának eredményeiről, úgy gondolom, hogy a jövő héten meglesz az első jelentés, amelyet meg is osztok a Pentagonban dolgozó partnereimmel. Remélem, hogy ezek a lövedékek hatékonyabbak lesznek, mint a hagyományos lőszerek

– jegyezte meg a tárcavezető. Azt mondta, hogy várja a jelentést, amelyet "valószínűleg hétfőn vagy kedden" nyújt be a Pentagonnak. Közölte, hogy a jelentés a kazettás lőszerek átadásáról az amerikai védelmi minisztériummal megkötött megállapodás része.

Az Egyesült Államok július 7-én 800 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, és ez tartalmazott először kazettás lőszert. Washington segítsége kiváltotta több európai ország, valamint Kanada bírálatát, mivel a kazettás lőszereket veszélyesnek tartják a civilekre, és nemzetközi egyezmény tiltja azok használatát és birtoklását. A kazettás lőszerek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt nem írta alá mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna sem. Joe Biden amerikai elnök korábban elismerte, hogy nem volt könnyű a döntés a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról, de hagyományos tüzérségi lövedékek hiányában ezt tartotta helyesnek.

Harkiv megyét is orosz támadás érte

Négy civil megsebesült az Ukrajna keleti részében lévő Harkiv megyében, Kupjanszk város körzetében hétfőn az országot támadó orosz erők ágyúzásában – hozta nyilvánosságra a régió kormányzói hivatala.

Az áldozatok egyike egy 12 éves fiú, mellette két nő és egy 60 éves férfi sebesült meg. Hajnalban a déli Odessza régióját érte orosz légicsapás. Oleh Kiper, a megye kormányzója arról számolt be, hogy a támadás következtében megrongálódott a dunai kikötő infrastruktúrája. A legfrissebb adatok szerint hatra nőtt a civil sebesültek száma, közülük négyet szállítottak kórházba. A kormányzó hozzátette, hogy találat miatt megsemmisült egy gabonahangár, benne a rakomány tárolására szolgáló tartályok. Az egyik kikötői műszaki helyiségben tűz ütött ki, amelyet már eloltottak – írta a Telegramon.

A bukaresti vezetők elítélték a román határ közvetlen közelében történt orosz dróntámadást

A román államfő és miniszterelnök is határozottan elítélte hétfőn, hogy Oroszország az éjszaka folyamán a Duna-parti ukrán kikötői infrastruktúra ellen intézett dróntámadást, közvetlenül a román határ mellett. Klaus Iohannis államfő Twitter-bejegyzésében úgy értékelte: a

 román határ közvetelen közelében civil célpontok ellen intézett támadás komoly biztonsági kockázatot jelent a Fekete-tenger térségében, veszélybe sodorja az ukrán gabonakivitelt és ezen keresztül a világ élelmiszer-biztonságát.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a támadás egyértelműen azt bizonyítja, hogy Oroszország az ukrán gabona nemzetközi piacokra jutását akarja megakadályozni, és ezáltal - élelmezési válságot idézve elő - számos embert sodor veszélybe világszerte. A román kormányfő közleményében leszögezte: 

Románia továbbra is kész gyakorlati megoldásokkal támogatni az ukrán gabona kijuttatását a nemzetközi piacokra.

A román média a dél-ukrajnai katonai parancsnokság közleményét idézve azt írta, hogy Oroszország az éjszaka négy órán keresztül (iráni) Sahid-136-os önmegsemmisítő drónokkal támadta Ukrajna dunai kikötői infrastruktúráját. Az Adevarul című román lap szerint a támadásnak az ukrán gabonaexport jelentős részét lebonyolító Izmail és Reni kikötője volt a célpontja, utóbbi a román-moldovai-ukrán hármas határnál található, légvonalban alig 13 kilométernyire a több mint 200 ezer lakosú romániai Galactól.

Lőszerraktárt ért találat a Krím félszigeten, az oroszok ismét Odesszát támadták

Az orosz légvédelem tizenegy ukrán drónt fogott el vagy semlegesített Dzsankoj térségében – mondta el Szergej Akszjonov, az Oroszország által 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Krím félsziget vezetője.

Akszjonov szerint Kirovszke körzetben egy lakóépület is megrongálódott a támadásban. A kormányzó hozzátette: biztonsági okokból lezárták a vasúti közlekedést Dzsankojban, és felfüggesztették a közúti közlekedést a települést Szimferopollal összekötő autópályán. A krími vezető emellett öt kilométeres körzetben elrendelte a térségbeli falvak lakosságának evakuálását. Dzsankoj közelében orosz légi támaszpont található.

Eközben az oroszok újra a fekete-tengeri Odesszát támadták, lerombolva egy gabonatárolót. A csapásban négy kikötői dolgozó megsérült–tájékoztatott Ukrajna déli parancsnoksága a közösségi médiában hétfőn. Úgy tudni, hogy a támadásban három drón semmisült meg - fűzte hozzá a parancsnokság.

Civil halt meg Herszonban

A Tass jelentése szerint a Dnyepr folyó bal partján fekvő, megszállt Herszonban egy civil meghalt, egy másik pedig megsebesült az ukrán ágyúzás miatt.

Áramkimaradások Odesszában

Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy Odesszában "helyi vészhelyzeti áramkimaradások" vannak. A régió az elmúlt napokban többször is orosz rakéta- és dróntámadások célpontja volt.

Orosz légitámadásban lerombolt lakóépület romjait nézi egy férfi a dél-ukrajnai Odesszában 2023. július 23-án
Fotó: Igor Tkacsenko / Forrás: MTI/EPA

Ukrajna drónokat küldött a Krímhez

Ukrajna az éjszaka folyamán 17 drónnal próbálta megtámadni a Krímet 

- közölte az orosz védelmi minisztérium.

A támadást azonban meghiúsították, és nem voltak áldozatok - tette hozzá.

Állítása szerint a 17 drónból 11 a Fekete-tengerbe zuhant, miután a drónelhárító berendezések lelőtték őket.

Robbanóanyag nyomait találták egy külföldi gabonahajón

Robbanóanyag nyomaira bukkantak egy Törökországból az oroszországi Rosztov-na-Don kikötőjébe gabonát felvenni tartó hajón - állította a moszkvai Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A hajó májusban az ukrajnai Kilija kikötőjében kötött ki, és robbanóanyagot szállíthatott az országba - jelentették.

Miközben a hajó a hónap elején Törökországban tartózkodott, a hajó megváltoztatta a nevét, és lecserélte a legénységét, amely 12 ukrán állampolgárból állt - közölte az FSZB.

Dróncsapás érte a krími lőszerraktárt

A megszállt Krím orosz meghatalmazott vezetője, Szergej Akszjonov azt állította, hogy ukrán drónok csapást mértek egy lőszerraktárra a megszállt Krímen belül. Kijev egyelőre nem kommentálta a vádat.

Ezeket a területeket támadták az oroszok

Kilenc területet támadtak az oroszok július 24-én és összesen 8 ember sérült meg - jelentették helyi tisztviselők.

Az orosz erők az éjszaka folyamán kamikaze drónokkal támadták az odesszai területet, hat embert megsebesítve és a kikötői infrastruktúrát tönkretéve.

Orosz légitámadásban megrongálódott lakóépületek között mennek emberek a dél-ukrajnai Odesszában 2023. július 23-án
Fotó: Igor Tkacsenko / Forrás: MTI/EPA

Meghalt a háborúban egy 21 éves kárpátaljai katona

Vlad-Volodimir Paszteljak harc közben vesztette életét – tudatta hivatalos oldalán a Szerednyei kistérség.

A katona az ungvári járási Ungcsertészen (Csertizs) született, néhány nap múlva töltötte volna be a huszonkettedik életévét.

Kedden kísérik utolsó útjára a szülőfalujában – írja a Kárpátalja.ma oldal.

Múlt héten több kárpátaljai katona haláláról számolt be a sajtó, köztük magyar származásúak is életüket vesztették a fronton - írja a Magyar Nemzet.

Ezt állítja Amerika

Az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy bár Ukrajna visszaszerezte annak a területnek mintegy felét, amelyet Oroszország eredetileg elfoglalt az invázió során, Kijevre "nagyon kemény harc" vár a folytatásban.

Antony Blinken így nyilatkozott:

Az ellentámadásnak még viszonylag korai szakaszában vagyunk, ami nem a következő egy-két hét alatt fog lezárulni. Úgy gondolom, még mindig több hónapnyi harc van hátra.

A Reuters arról is beszámol, hogy Blinkent megkérdezték, Ukrajna kap-e amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket, és azt mondta, hogy szerinte igen.

Megsemmisült az odesszai gabonaraktár és négy ember megsérült

Oroszország dróntámadása a dél-ukrajnai Odessza kikötője ellen megsemmisített egy gabonaraktárt és megsebesített négy kikötői alkalmazottat - jelentette Ukrajna déli katonai parancsnoksága.

Az előzetes információk alapján három drónt semmisítettek meg a támadás során.

Az ukrán szárazföldi erők déli hadműveleti parancsnoksága által közreadott képen orosz rakétatalálatot kapott gabonatároló ég az Odesszai területen 2023. július 21-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Déli hadmûveleti parancsnokság

Az orosz védelmi minisztérium terrorizmussal vádolja Ukrajnát

A Moszkvát ért dróntámadás egy nappal azután történt, hogy Ukrajna válaszcsapást ígért a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza elleni orosz rakétacsapásért.

Ma reggel az orosz hatóságok két ukrán drónról számoltak be és a közösségi médiában megosztott videókon látszik, hogy Moszkva két különböző pontján is károkat okozott a támadás. 

Hat települést lőttek az oroszok Szumi megyében

Az orosz erők hat községet lőttek Szumi megyében július 23-án, és több mint 50 lövést adtak le különféle típusú fegyverekből – jelentette a Szumi megyei katonai hivatal a Telegramon. A poszt szerint Oroszország ágyúzta a Bilopillia, Krasznopillia, Kotin, Velika Piszarivka, Nova Szloboda és Szeredina Buda közösségeket.

Áldozatokról nem érkezett jelentés. A régióban keletkezett károkról jelenleg nincs információ.

Szerdán ül össze a NATO-Ukrajna Tanács

Szerdára tűzték ki a NATO–Ukrajna Tanács új ülését, amely várhatóan a Fekete-tenger biztonságával foglalkozik – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Oanu Lungescu, a NATO szóvivője korábban azt mondta, hogy a találkozón, amelyet Zelenszkij telefonbeszélgetésben kért Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól, megvitatják azt a helyzetet, hogy Oroszország kilépett az egy éve fennálló ukrán gabonaexportról szóló megállapodásból.

Ukrajna szerint Oroszország kazettás bombát használt

Ukrajna állítása szerint Oroszország kazettás lőszerrel lőtt egy kulturális központot Donyeck régióban. A védelmi minisztérium közölte, hogy a Chasiv Yar-i központban található a "humanitárius főhadiszállás", és a civilek segélyosztó pontjaként használták.

Kijev-Varsó egység

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere kijelentette, hogy Kijev és Varsó "mindig egységesen fog kiállni", miután Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka területi ambíciókkal vádolta Lengyelországot. "Putyin próbálkozása, hogy éket verjen Kijev és Varsó közé, ugyanolyan hiábavaló, mint a kudarcos ukrajnai inváziója" - írta Kuleba a Twitteren. Megjegyezte:

"Oroszországgal ellentétben Lengyelország és Ukrajna tanult a történelemből, és mindig egységesen fog kiállni az orosz imperializmus és a nemzetközi jog tiszteletlensége ellen."

Moszkva "terrorista dróntámadással" vádolja Kijevet

Az orosz védelmi minisztérium "terrorista dróntámadással" vádolta meg Kijevet hétfőn, miután Moszkva polgármestere közölte, hogy a belvárosban két épületet találat ért, és médiajelentések szerint roncsokat találtak a védelmi minisztérium közelében.

A védelmi minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson jelentette be, hogy két drónt semmisítettek meg.   

Szergej Szobjanyin polgármester szintén a Telegramon közölte, hogy a drónok hajnali 4 óra körül két, nem lakóházként szolgáló épületet találtak el. Hozzátette: "komoly károk vagy áldozatok" nem voltak.   

A jelentésekből nem derült ki, hogy az épületek a drónok célpontjai voltak-e, vagy csak rájuk zuhantak.   

Az orosz állami hírügynökségek a mentőszolgálatok közleménye alapján arról számoltak be, hogy drónmaradványokat találtak a Moszkva központjában húzódó Komszomolszkij sugárúton, mintegy 2 kilométerre a védelmi minisztériumtól.   

A hírügynökségi jelentések hozzátették, hogy a Komszomolszkij sugárutat és a Lihacsov sugárutat lezárták a közlekedés elől, mivel egy magas irodaépület megrongálódott.   

Az orosz védelmi minisztérium tévécsatornája, a Zvezda egy videófelvételen azt mutatta, hogy egy magas épület felső szintjein kitörtek az ablakok, és megrongálódott az épület szerkezete.

Négy gyerek is megsebesült Odesszában

Négy gyerek is megsebesült az odesszai rakétatámadásokban, amelyek súlyosan megrongálták a történelmi Krisztus színeváltozása székesegyházat, amely a város ortodox katedrálisa – mondta Oleh Kiper, Odessza regionális kormányzója. A katedrális főesperese, Andrij Palcsuk helytelenítette a templomot ért hatalmas pusztítást, amelyet szerinte egy orosz rakéta közvetlen találata okozott.

A korábbi orosz légitámadásban megrongálódott ortodox katedrális belső tere a dél-ukrajnai Odesszában 2023. július 23-án
Fotó: Igor Tkacsenko / Forrás: MTI/EPA

A dróntámadás miatt lezártak egy moszkvai sugárutat

Július 24-én a hajnali órákban két drón csapódott be Moszkva központjában. Helyi állami hírügynökségek szerint egy drón maradványait találták meg később, mintegy két kilométerre az orosz védelmi minisztérium főépületétől.

Szergej Szobjanin moszkvai polgármester azt mondta, hogy a drónok két irodaházat találtak el. Állítólag elektronikus hadviselés semlegesítette őket. A polgármester szerint személyi sérülés nem történt.

Lezárták a Moszkva központjától a város széle felé vezető Komszomolszkij sugárutat – idézte a RIA hírügynökség a Közlekedési Minisztériumot.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 23-án az ukrán-magyar határszakaszon 7078 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7195 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 111 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Zelenszkij elmondta, mire van szükségük

Az Odessza elleni legutóbbi támadást követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több légvédelmi rendszer kiépítését kérte - ahogy fogalmazott: "teljes területünkre, minden városunkra és közösségünkre".

"Ukrajnának teljes értékű égi pajzsra van szüksége - csak így lehet legyőzni az orosz rakétaterrort" - írta a Twitteren.

Dróntámadás érte Moszkvát

Szergej Szobjanin, Moszkva polgármestere azt mondta, hogy hétfő reggel két nem lakóépületet is eltaláltak drónok az orosz fővárosban. A Telegram üzenetküldő alkalmazásában közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy "nem történt komoly kár". A dróntámadás helyi idő szerint hajnali 4 órakor történt.

A RIA orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva azt mondta, hogy a két drónt Ukrajna indította el, és mindkettőt elfogták és megsemmisítették. Az állítólagos támadás azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij "megtorlást" ígért Oroszországnak az odesszai katedrális elleni csapásra, amelyben egy ember meghalt, és több mint 20 ember megsebesült.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában