Kinevezés

2023.07.03. 11:26

Bóka János miniszterként felel majd az uniós ügyekért

Bóka János lesz az európai uniós ügyekért felelős miniszter a kormányban – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az MTI-vel.

MW

Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszédet mond a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban pályázati díjkiosztó ünnepségen az Országház Delegációs termében 2023. június 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Gulyás Gergely azt mondta, a tisztséget augusztus elsejétől tölti be Bóka János, aki jelenleg az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Orbán Viktor abban állapodott meg Tuzson Bence leendő igazságügyi miniszterrel, hogy 

egy „tiszta” igazságügyi tárcát fog vezetni, ezért Orbán Viktor kormányfő az európai uniós ügyek vitelével Bóka János államtitkárt bízta meg, aki miniszterként irányítja majd ezt a területet.

Bóka János miniszteri kinevezését az is indokolttá teszi, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét,

így az új miniszter feladata az elnökségre való felkészülés koordinálása az ország uniós szövetségeseivel, illetve a kormányon belül a szaktárcákkal is.

Bóka János augusztus 1-jei kinevezésére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában