Tiltott finanszírozás

2023.06.27. 06:54

Egyre több minden derül ki Karácsony ötszázmilliós kampányáról (videó) – frissült

A Magyar Nemzet a főpolgármester által alapított Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület hátterét és Perjés Gábor, Karácsony párttársának szerepét mutatja be cikkében.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszél a megnyílt pesti alsó rakpart kapcsán tartott sajtótájékoztatón a Jane Haining rakparton 2023. június 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

2021. október 7-én Márki-Zay Péter az ATV Fórum című műsorának nyilatkozott. Aznap még nyitott volt a kérdés, hogy a főpolgármester vagy a hódmezővásárhelyi polgármester lép-e vissza a másik fél javára. 

Karácsony Gergely ötszázmillió forintos kampányból ért el 27 százalékos eredményt

mondta Márki-Zay előválasztási ellenfeléről. Akkor és azóta is kérdés, hogy végső soron honnan érkezett ekkora összeg a főpolgármester kampányára. Annyit azonban legalább már tudhatunk tegnap óta, hogy Karácsony párttársa, Perjés Gábor nem kevesebb, mint 19 alkalommal, összesen 506 066 946 forintot fizetett be a főpolgármester háttérszervezete, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára. Az összeg egy része, összesen 917 695 euró és 3900 angol font valutában, készpénzbefizetésben érkezett – számol be róla a Magyar Nemzet.

A guruló dollárok tehát időnként euróban és fontban jöttek, végül azonban ezek a pénzek is Bajnai-közelben landoltak, a volt kormányfőhöz köthető DatAdat Professional Kft. ugyanis a Perjés által vezetett Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesülettől 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást. 

A Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületet 2021. május 15-én alapította Karácsony Gergely. Az ernyőszervezet nemcsak azt az évtizedes tervet váltotta valóra, hogy sikerüljön egy szorosabb táborba terelni az MSZP-t, az LMP-ből kivált Karácsony-pártot, a Párbeszédet, valamint az LMP-t, hanem egyúttal egy pártok feletti imázst próbált építeni Karácsony Gergely miniszterelnöki ambícióihoz. 

Perjésről annyit lehet tudni, hogy II. kerületi önkormányzati képviselő, Karácsony Gergely párttársa, ugyanakkor Bajnai Gordonhoz is köze lehet, ugyanis korábban a Wallis autós cégét vezette, miközben a csoport vezetője Bajnai volt. Később, a 2019-es kampányban Perjés vitte azt a Mindenki Budapestért Egyesületet is, amely akkoriban Karácsony főpolgármesteri ambícióit anyagilag is támogatta. 

2021. augusztus elejétől a nyilvánosság számára is egyre átlátszóbbá vált, hogy a Kilencvenkilenc Mozgalom valójában a Karácsony-kampány eszköze.

Az is világossá vált, hogy a főpolgármester Facebook-költései magasabbak voltak, mint a másik négy baloldali miniszterelnök-jelölté együttvéve.

A Karácsony Gergely kampányára elköltött több száz millió forint eredetére később, közvetlenül a visszalépése után sem derült fény. Márki-Zay Péter először úgy fogalmazott, nem tudja, ki volt a finanszírozó, majd Bohár Dániel újságíró kérdésére elismerte, hogy ismeri az adakozók egy részét. 

Mindenesetre a főpolgármester a több száz milliós kampánytámogatás ellenére elvesztette a baloldali előválasztás első fordulóját, majd a második kör előtt visszalépett Márki-Zay Péter javára. Utóbbi saját bevallása szerint ezzel egyidejűleg jelentkezett a Kilencvenkilenc Mozgalomba, és átvette a Karácsonynak szánt plakátfelületeket. Ezt követően a baloldali kampány fő háttérintézménye Márki-Zay Mindenki Magyarországa Mozgalma lett, a Kilencvenkilenc Mozgalom pedig gyakorlatilag eltűnt a színről. 

A dollárok és az amerikai szakértők pedig Karácsony után a hódmezővásárhelyi polgármester Mindenki Magyarországa Mozgalma felé gurultak. Amikor Márki-Zay az ellenzéki kampányban való munkamegosztásról értekezett, elejtett egy nagyon fontos félmondatot:

Nem én döntöttem a napi kampánykérdésekben, hanem a már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők, akiket a Karácsony-stábból örököltünk.

 

Tegnap végül nyilvánosságra került, hogy félmilliárd forintnyi támogatás érkezett készpénzben Karácsony mozgalmának számlájára is, és a mozgalom számlájára egyetlen befizetőként Perjés Gábor azonosítható, aki a számla felett önállóan rendelkezik.

A külföldi beavatkozás során sérülhetett az ország szuverenitása, ezért a nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálatot indítottak az ügyben. A most nyilvánosságra került, a titkos minősítés alól feloldott jelentés ennek a vizsgálatnak az eredménye.

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva olvasható.

Perjés Gábor beismerte, hogy valóban ő kezelte a 99 Mozgalom pénzügyeit

A Mediaworks szerette volna megkérdezni Perjés Gábort, II. kerület párbeszédes önkormányzati képviselőjét ezekről a pénzekről, a politikus azonban csupán annyit árult el, hogy természetesen ő kezelte a 99 Mozgalom számláját, és majd időben ki fog derülni minden - írja a Magyar Nemzet.

Hollik István: "arra kérjük a főpolgármestert, hogy ne nézze hülyének a magyar embereket!"

Karácsony Gergely főpolgármesternek el kell árulnia, honnan jött az 500 millió forintos támogatás - mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója keddi videónyilatkozatában. Kifejtette: "Arra kérjük tehát a főpolgármestert, hogy ne nézze hülyének a magyar embereket. Szóval menjen vissza Gyurcsány Ferenchez egy újabb hihetőbb válaszért. A legegyszerűbb persze az lenne, ha elárulnák végre, honnan jött az a több száz millió forint valójában!"

Hollik István közölte: "még Karácsony Gergely főpolgármester is úgy érezte, reagálnia kell arra, hogy hogyan került a mozgalmába 500 millió forint, és azt miért párttársa, Perjés Gábor egyedül fizette be 19 részletben, nagyrészt euróban és angol fontban".

Kiemelte: az világos, hogy Karácsony Gergely válaszát nem maga írta, "sokkal inkább Gyurcsány Ferenc diktálta, de az akkora sületlenséget tartalmaz, hogy nincs élő ember, aki azt elhiggye". Azt állítja ugyanis Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely, hogy a több mint 500 millió forintnyi, többféle valutából álló készpénzt a 99 mozgalom zárt adománygyűjtő ládájával gyűjtötték össze, ami a mozgalom honlapján egyáltalán nem volt feltüntetve - közölte. Hozzátette: ráadásul a 21. században már mindenki utal.

Sőt 2022 végén is volt egy százmilliós utalás, több hónappal azután, hogy Karácsony Gergely már elbukta az előválasztást, a baloldal pedig kikapott az országgyűlési választáson - mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában