Frissen megjelent kötet

2022.02.20. 09:39

Az albánok és a magyarok is rendkívül szabadságszeretőek

Avnija Hafuzi, Albánia tiszteletbeli konzulja beszélt a két nép kapcsolatáról egy frissen megjelent kötet apropóján.

Azt gondolnánk, az albán–magyar kapcsolatok 10-15 évvel ezelőttig ritkák és lazák voltak, pedig valójában a két népet évszázadok óta összeköti a történelem, a politika, a sport, a gazdaság. Avnija Hafuzi, Albánia tiszteletbeli konzulja segített átnézni ezeket a kapcsolatokat annak apropóján, hogy egy frissen megjelent kötetben igyekezett összefoglalni magyarországi munkásságát – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Preshevából jött a jótevő, aki lovag lett címmel jelent meg a kötet, amely Avnija Hafuzi, Albánia tiszteletbeli konzuljának társadalmi szerepvállalását igyekszik összefoglalni.

Nem könnyű, hiszen a könyv főhőse településeket, helyi közösségeket támogat, polgárőr, a Shotokan Karate Sportvilágszövetség elnöke, békenagykövet, a Szent György-lovagrend tagja és sok egyéb még, miközben saját vállalkozását vezeti, és rendíthetetlenül dolgozik az albán–magyar kapcsolatok erősítéséért.

Az albán kereskedelmi kamara felkért 2010. november 11-én, hogy két évig képviseljem Albániát. Ezen idő alatt rengeteg találkozót szerveztem üzletembereknek. Sőt, együttműködési szerződést írtunk alá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával. Azóta dolgozom a diplomáciában, de megtartottam a vámszakmában a vállalkozásomat is. Tagja vagyok a VJASSZ-nak, teljes nevén a Vám-, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének, a balkáni tagozatot vezetem, mint szakértő is közreműködöm

– emlékezett vissza a konzuli munka kezdeteire Avnija Hafuzi.

Szerinte a két nép kapcsolata sokkal régebbi száz évnél, a történelem gyakran sodorta már össze Albániát és Magyarországot.

Szívügyem, hogy a két nép által ismert történelmi személyek méltó elismerésben részesüljenek. 2019-ben Pécsett rendeztek egy nemzetközi folklórfesztivált. Albániából Berat városából érkeztek táncosok, akik bemutatták kultúrájukat. Szkander bég neve mindenki számára ismerős a történelemből. Hunyadi Jánossal közösen űzték ki a törököt a Balkánról. Szkander bég emléke egy téren megtalálható Egerben, és Budapesten tavaly nyáron avatták fel Szkander bég emlékszobrát a városligeti Vajdahunyad várában. Szerénytelenség nélkül kijelenthetem, hogy az elmúlt évek eredményei alátámasztják, hogy jól képviselem az albán–magyar érdekeket politikai, sport, és kultúra területén egyaránt

– emelte ki.

A két nép hasonlóan szabadságszerető.

Közös múlt

A pécsi köztemetőben található az ismeretlen albán katonák sírja, akik az I. világháborúban részt vettek. Kevéssé ismert, hogy I. Zogu albán király Apponyi Geraldine magyar grófnőt vette feleségül 1938-ban. Geraldine királyné szobrát a közelmúltban avatták fel Tiranában. A kapcsolatokban legújabban megjelent a sport, ezen belül a labdarúgás. Például Myrto Uzuni albán futballista most igazolt el a Fradiból Spanyolországba. A tiszteletbeli konzul szerint a két ország kapcsolata sokat változott az elmúlt évtizedekben, de még mindig vannak olyan területek, ahol szorosabbra lehet fűzni a szálakat.

A két ország kapcsolata erősödhet a turizmus fejlesztésében. Az albán vámrendszer kialakításához megadok minden támogatást. A gazdasági kapcsolatok bővítésében, illetve a sport területén látok még nagy lehetőségeket. Továbbá szorosabb kapcsolatok épülhetnek a kereskedelemben az élelmiszertől kezdve a mezőgazdasági termékek kereskedelméig. Kevesen tudják, hogy a kadarka szőlő alapfajtája is Albániából származik

– mondta a civilben a vámszakmában sikeres vállalkozást vezető.

A turizmus fejlődését elősegítheti, hogy Albániában éves szinten 300 a napsütéses napok száma, és nagyon tiszta a tengerpartja. Kiaknázatlan lehetőségek vannak az Albániába irányuló turizmusban. Magyarországra az vonzza az albánokat, hogy hazánk gazdag termál- és gyógyvizekben. Viszont sok magyar vásárolt lakóingatlant Albániában. Számos területen kialakítható együttműködés, például akár még az informatikában is. Tehát igen széles a skála.

Borítókép: MTI / Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában