Olvasónk küldte: A migráció előnye

Olvasónk küldte: A migráció előnye
© Illusztráció: Molnár Péter
Debrecen – Amikor a magyar kormány elhatározta, hogy az általános közteherviselést kiterjeszti a nyugati gazdasági és pénzügyi érdekeltségekre is, az ország nyugati megítélése gyorsan romlani kezdett, mert fizetni odaát sem szeretnek. Persze, méltóságon aluli lett volna azzal előállni, hogy mi csak az extraprofitért jöttünk, de az egészségügyi, oktatási, közbiztonsági kiadásokat továbbra is a bennszülöttek fizessék.

Mit lehet tenni akkor? A jó választ a hadászatból már ismert aszimmetrikus védelem jelenti. Nem a fizetési kényszerről beszélünk! El kell bátortalanítani a kormányzati politikát támogató választókat. Megtudhatták, hogy szavazataikkal kiket segítettek hatalomra. Igyekeztek elhitetni, hogy egy olyan, az orbáni önkény által sújtott országban élnek, amely ide­gengyűlölő, antiszemita, és az itt lakó romákkal is embertelenül bánik. Számos világlap is – főleg osztrák–német területről – ezt sulykolta, nem is más ez, mint egy félfasiszta diktatúra.

Már csaknem szégyenkezve jártam az utcán, mint politikai bűnrészes, amikor megjelent a menekültáradat a déli határunknál. Rövidesen kiderült, hogy a nyugati szomszédaink vissza akarják toloncolni az általuk nem befogadható illegális menekültek jó részét Magyarországra.

Miért is ide? Váratlanul kiderült, hogy azért, mert mi vagyunk a biztonságos ország! A menekültek végiggyalogolják az utat fél Európán át – a Boszporusztól az osztrák határig – de fájdalom! – a első biztonságosnak számító ország ez az ország, egy idegen­gyűlölő félfasiszta diktatúra! A megítélésünk váratlanul megjavult, a nyugat-balkáni útvonal mintaállama lettünk. Mi ehhez a csodához képest a meséimben olvasott átváltozás, amikor a megcsókolt csúf béka gyönyörű királykisasszonnyá változik!

Kár, hogy az USA nem érintett ebben az újkori népvándorlásban. Egyébként a Freedom House értékelésében is újra stabil demokráciává válnánk, főleg ha rosszabb minősítésünk több menekült amerikai befogadásának kényszerét jelentené.

– Dr. Kozma László, Debrecen –