Gazdaság

2018.01.29. 13:15

Olvasói levél: Csak úgy a kezembe?

Debrecen - <em>Debrecen egy patinás édességboltjában vásároltam. Ajándékot vettem keresztszüleim 50. házassági évfordulójára. Az ajándék nem volt túl drága, ha jól emlékszem kijött tízezerből. Fizetéskor az eladóhölgy megkérdezte, tegyen-e rá díszcsomagolást. Mondtam, nem kérek. Erre megkérdezte, el tudom-e tenni, és már nyomta is a kezembe az egyébként elég súlyos és nagydarab ajándékot</em>.

Debrecen - Debrecen egy patinás édességboltjában vásároltam. Ajándékot vettem keresztszüleim 50. házassági évfordulójára. Az ajándék nem volt túl drága, ha jól emlékszem kijött tízezerből. Fizetéskor az eladóhölgy megkérdezte, tegyen-e rá díszcsomagolást. Mondtam, nem kérek. Erre megkérdezte, el tudom-e tenni, és már nyomta is a kezembe az egyébként elég súlyos és nagydarab ajándékot.

Mindig van nálam szatyor, tehát beletettem, de nem hagytam szó nélkül, hogy egy zacskót azért adhatna. Másik esetem egy bevásárlóközpont boltjában történt, ahol fehérneműt vásároltam, és mivel pluszpénzért nem kértem szatyrot, akár fel is vehettem volna. Igaz, legalább megkérdezte az eladó, blokkolhat-e hozzá egy táskát 30 forintért. A vásárolt áru itt is közel 10 ezer forint volt. A legutolsó eset – ami végleg kiverte a biztosítékot – karácsony előtt történt. Egy könyvkereskedésnél vásároltam közel háromezer forint értékű, nagyméretű könyvet. Fizetés után kértem, adjon hozzá a hölgy egy szatyrot, melyre a frappáns válasz az volt: „nincs”. Ismét nyeltem egyet, mert hát ugye mi vagyunk a kereskedőért – és eljöttem. Kérdem én: Hová fajul ez a világ? Elmegyek a kínai boltba, beleteszik szatyorba, amit vettem, bármilyen kicsi is. A piacon két darab paradicsomot, narancsot, és a többit, zacskóba raknak. Jó, hogy ilyen sokáig gondolkodtam a levél megírásán. Múlt szombaton egy turkálóban vásároltunk, ahol kérés nélkül rakta szatyorba az árut az eladó… Hát nem furcsa, a „magyar” üzletben csak úgy kezembe nyomják az árut, nesze vigyed..?

(Név és cím a szerkesztőségben)


A műanyag szatyrok részben már fizetősek, sok helyen azonban még mindig ingyen adják őket. Az Európai Parlament egy statisztikája alapján 2010-ben minden uniós polgár átlagosan 200 műanyag szatyrot használt fel. A zacskók, amelyeket gyakran figyelmetlenül eldobálnak, súlyos terhet rónak a környezetre. Egy uniós irányelv szerint 2019-ig felére kell csökkenteni a műanyag zacskók használatát az Európai Unióban, 2025-re pedig még inkább mérsékelni. Alternatív megoldás, hogy minden műanyag zacskót pénzért árulnak, a tapasztalatok szerint így is el lehet érni a 2019-re és 2025-re kitűzött csökkenést.

(MTI, A szerk.)


[related-post post_id="2820833"]

[related-post post_id="3640985"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!