Helyi közélet

2016.09.17. 11:27

Ülés és kopjafa Bajkó Mátyás emlékére

Debrecen - Erdélyből települt át a neveléstörténeti szakember, aki 17 éve hunyt el.

Debrecen - Erdélyből települt át a neveléstörténeti szakember, aki 17 éve hunyt el.

A Magyar Pedagógiai Társaság Neveléstörténeti szakosztályának elnöke, a Hajdú-Bihar Megyei Neveléstörténeti Egyesület tagja, a Magyar Írószövetség tagja, az Erdélyi tükör kulturális magazin alapítója. Néhány tisztség azok közül, amelyeket egykor Bajkó Mátyás debreceni neveléstörténész viselt. A professzorra – halálának 17-ik évfordulója alkalmából – egyik volt tanítványa, Birkásné dr. Pápay Judit emlékezett.

Bajkó Mátyás az erdélyi Ditróban született 1925-ben. Középiskolai tanulmányait Csíksomlyóban végezte, majd a kolozsvári és a debreceni egyetemen folytatta. Nevéhez 174 közlemény, öt kötet és egy magazin fűződik. Élete során aktívan részt vett különböző kutatásokban, mindemellett oktatóként a Kossuth Lajos Tudományegyetemen dolgozott.

Gyűlések a tanáriban

Birkásné dr. Pápay Judit egy tudományos ülésen találkozott először a professzorral a ’70-es években. – A szemle végén felkért, hogy csatlakozzak a kutatócsoportjához. Attól kezdve minden hónapban a tanári szobájában zajlottak a gyűlések, ahol annyian voltunk, hogy állva alig fértünk el. A megbeszélések mindig jó hangulatban folytak – meséli. A közös kutatás kellemes emlékeket idéz fel benne. –Kifejezetten örömet okozott neki a tanítványai sikere. Tanácsaival és építő kritikáival segítette mindannyiunk munkáját.

17 év után is fáj

Bajkó Mátyás kiváló pedagógus volt, aki minden figyelmét diákjainak szentelte. Egy alkalommal – motiválásként – megígérte tanítványának: amennyiben eredményesen ad elő egy konferencián, a kedvenc tábla csokoládéjával ajándékozza meg. A siker természetesen nem maradt el, vele együtt a beígért édesség sem. – Bajkó Mátyás halálával nagy veszteség érte a pedagógiai- és kutatói társadalmat. Hiánya 17 év elteltével is ugyanúgy fáj – mondja elérzékenyülve Birkásné dr. Pápay Judit.

Az emléknapi program 17-én, szombaton, a DAB-székház Holló László-termében veszi kezdetét egy emléküléssel, amit büféebéd, majd búcsúzás követ. A professzor előtti tisztelgés gyanánt egykori kutatócsoportja kopjafát állít a köztemetőben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában