Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.01.02. 15:03

Dráguló közlekedés, változó menetrendek

<p>Nyíregyháza - Az új év számtalan meglepetést tartogat mindenki számára, viszont sok olyan dologról döntöttek már az elmúlt év végén az illetékesek, mely kiszámíthatóvá teszi az életünk néhány részét. Egyik ilyen a közlekedés.&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-jegyaremeles%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15:00: A buszhoz is busszal megyek

A megyeszékhelyen élő Péter Istvánné gyakran buszozik, szülei ugyanis Gávavencsellőn élnek, s amikor csak teheti, meglátogatja őket.

– Ezerkétszáz forint a jegyem oda-vissza, ráadásul mivel a Kertvárosban lakom, a buszhoz is busszal megyek, ami plusz közel háromszáz forint – mondja. – Nincs autónk, így ha a gyerekek nem érnek rá, busszal megyek, de természetes, hogy kifizetem ezt a pénzt, csakhogy lássam őket.

Nem mondom, hogy nem okoz gondot ennyi pénzt kifizetni, de valahogy megoldom. Azt viszont a szüleimtől tudom, hogy vannak, akik azért nem tudnak elhelyezkedni, mert csak a bérlet innen Nyíregyházára 24 ezer forintba kerül, ráadásul sok helyen nem térítik az utazás teljes költségét.

Ha mindent összeadunk, kivonunk, kiderül, hogy a fizetésből alig maradna valami, így sokan inkább a segélyt választják. 

12:05: Új év, újdonságok a tömegközlekedésben

Számtalan változással találkozhat az utazóközönség az új esztendőben. A vasúton és az autóbusszal közlekedőknek is figyelnie kell az újdonságokra, melyek nem feltétlenül a mentrendet érintik.

Január elsejétől változnak a vitel-, és pótdíjak, de számtalan technikai újításra is sor került a szolgáltatók többségénél. Egyik ilyen – a Szabolcs Volán Zrt. tájékoztatása szerint –, hogy az elővételben váltható autóbuszjegyeket, bérletjegyeket a nyugtaadási kötelezettség teljesítése érdekében az értékesítéskor dátumbélyegzővel látják el. De ez nem jelenti azt, hogy a jegyek csak a vásárlás napján lennének felhasználhatóak – mondta el lapunknak Danku Andor a Szabolcs Volán Zrt. helyi személyszállítási üzletág vezetője. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy továbbra se feledjék viszont a jegyeket felszállást követően érvényesíteni.

Fontos még, hogy 2007 évi árat tartalmazó autóbuszjegyek 2008. januárjában még használhatók utazásra, februárban pedig a bérletpénztárakban a díjkülönbözet megfizetése mellet újakra cserélhetők. További változás még – mondta Danku Andor, hogy az elővételben váltható 8:00 -13:00 óráig érvényes menetjegyek a jövőben csak munkanapokon lesznek érvényesek.

Bérletváltó kártya

A szakember arról is szólt, hogy a december elején érvénybel épett helyközi autóbusz menetrendhez kapcsolódva is lesznek technikai újdonságok az utazók számára. A vonalhálózatban és a megállóhelyek elhelyezésében bekövetkezett változások miatt az egyes viszonylatok távolsága megváltozott. A változások miatt szükségessé vált a helyközi bérletigazolványok és a diákoknak kiadott igazolás nyomtatványok tartalmi felülvizsgálata. A 2008. januári bérletszelvények vásárlásakor a bérletpénztáraknál felülvizsgálják az igazolványokon feltüntetett kilométer távolságot, és az igazolványokat vagy igazolásokat azonosító vonalkóddal látják el. Egyúttal adnak az utasoknak egy bérletváltó kártyát is. A további bérletszelvények vásárlásakor elegendő lesz ezt a bérletváltó kártyát bemutatni. A bérletváltó kártya nem helyettesíti az igazolványt vagy az igazolást, csak a bérletváltáskor egyszerűsíti és gyorsítja meg az ügyintézést – hangsúlyozta Danku Andor.

 

Szerdán szombat szerint járnak a vonatok

A dunántúli és a Budapest környéki havas időjárás miatt döntött úgy a MÁV, hogy szerdán a szombati menetrend szerint közlekedteti a vonatokat. Ez főként az elővárosi betétjáratokat érinti. Így nem közlekednek a vonatok a Budapes-Monor, illetve a Budapest-Sülysáp vonalon. Az ezeket a járatokat igénybe vevő utasok viszont utazhatnak a szolnoki távolsági vonatokkal, amelyek eredeti menetrendjüktől eltérően minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Bővebben...

 

10:00: Annak járunk utána, hogy mennyiben változik a busz és a vontközlekedés, illetve kell-e újdonságra számítanunk a közutakon?

Kapcsolódó cikkek:

- Sipos Marianna, Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!