Nyíradony hírei

2018.02.01. 15:11

Érezhető a felújítások tanító és nevelő hatása

Nyíradony - Pap Miklós atya: "A mi feladatunk, hogy ne csak a nevében legyen egyházi iskola".

Nyíradony - Pap Miklós atya: "A mi feladatunk, hogy ne csak a nevében legyen egyházi iskola".

Kocsis Fülöp érsek-metropolita jelenlétében ünnepélyes keretek között adták át a megújult Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskolát, valamint az új görögkatolikus óvoda épületét Nyíradonyban csütörtökön. Az iskola 2011-ben került a Hajdúdorogi Egyházmegye fenntartásába, és az oktatási intézmény mára igencsak megérett egy energetikai célú felújításra. A korszerűsítés során kicserélték a homlokzati nyílászárókat, szigetelték és újraszínezték a homlokzatot, a padlásfödémet, valamint a tetőtéri tantermeket szintén plusz hőszigeteléssel látták el. Új gázkazánokat építettek be, és a meglévő radiátorokat új, szabályozható thermoszelepekkel szerelték fel.

Lélekkel tölteni be

Az átadáson Főtisztelendő Pap Miklós atya köszöntötte a jelenlévőket, aki összegezte a közös feladatukat is. – Az intézmény energetikai és külső felújítása nagyon fontos beruházás volt a takarékosság szempontjából. A fenntartó egyházmegyével a mi közös feladatunk, hogy az iskola ne csak egy jól rendbe tett épület legyen, a kornak megfelelő fűtési rendszerrel, hanem egy olyan hely, amelyet betöltünk lélekkel, jó szándékkal, szeretettel, keresztényi életvitellel és szellemiséggel. Hiszen ha ez nincs meg, akkor az csak falak, ablakok, díszes épület, és csak a nevében lesz egyházi iskola – hangsúlyozta Pap Miklós atya.

A szülők öröme is

Az óvoda épülete és udvara komplett felújításon ment keresztül. Elvégezték az épület homlokzatának és padlásfödémének hőszigetelését, a tetőhéjazat, valamint a külső és belső nyílászárók cseréjét. Új padlófűtési rendszert építettek ki, új vizesblokkokat és egy tálalókonyhát is kialakítottak, továbbá kicserélték az elektromos berendezéseket. Az udvar térburkolatot és fedett homokozót kapott, új kerítés épült, továbbá a tereprendezést is elvégezték. Az átalakításoknak a gyerekek mellett természetesen a szülők is örültek.

Fotó: Matey István

Ide öröm belépni, hiszen a környezet új és korszerű, a légkör pedig családias, a tanító és nevelő hatását is érezzük a felújításoknak."

– A gyerekek örömmel jönnek ide és boldogan vették birtokba az új tanszobákat és a játszóteret. Évek óta vártuk ezt a lehetőséget, amit végül is a tanév kezdetén megkaptunk. A gyerekek a felújítás ideje alatt az iskolában, az épület egyik részében kezdték a tanévet. Tanúi lehettek az itt folyó munkálatoknak, aminek láttán már nagy izgalommal várták, hogy végre elkészüljön az óvoda – mondta Csabáné Bátyi Erika szülő.

Az emblematikus épület

– Az egyik legfontosabb világméretű kérdés a gazdaságosság, az energiákkal való takarékoskodás – mondta a Naplónak Kondásné Erdei Mária polgármester. – A most zárult felújítással ezen a téren tettünk egy nagy lépést. Az iskola nagyon régen épült, az pedig külön haszon, hogy most az energetikai felújítással együtt tudták új köntösbe öltöztetni az épületet, amely a település központjában áll, és a kisváros egyik emblematikus épülete. A további fejlődésünknek egyik szimbóluma lehet, hogy új külsőt kapott az intézmény.

HBN–Nagy Emese


[related-post post_id="3751767"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!