Nyíracsád hírei

2018.06.13. 13:47

360 fokos videó: a legendák övezte Buzitapuszta

Nyíracsád - Romos, elhagyatott házak, homokos utcák, egy lakott kúria, templomos mítosz és egy filmbeillő történet – a sokszínű Buzitapusztán jártunk.

Nyíracsád - Romos, elhagyatott házak, homokos utcák, egy lakott kúria, templomos mítosz és egy filmbeillő történet – a sokszínű Buzitapusztán jártunk.

Debrecentől 39 km-re helyezkedik el az egyfőutcás falu, a Nyíracsádhoz tartozó Buzitapuszta. A település az elnéptelenedő falvak sorát gyarapítja. Kevesebb, mint 50 család él a településen. Buzitapuszta egyik legidősebb lakójával, a 88 éves Hollóné Piroska nénivel beszélgettünk a falu jelenéről és múltjáról. Mindennapok régen és most A helyközi autóbuszok a faluba reggel nyolc óra és délután fél négy között érkeznek. Ellentétben a járatokkal, bolt nincs Buzitapusztán. Csütörtökönként a település lakói összeírják a szükséges élelmiszereket, leadják egy lakosnak, majd pénteken érkezik a bolt, és meg lehet vásárolni a megrendelt árut.

– Már nem sok mindent csinálok, kertészkedem és főzök mindennap. Igyekszem elfoglalni magam. De régen én annyit dolgoztam, hogy azt nem kívánom senkinek sem. Hajnali négy órakor apu kiabált: „Keljél, Piroska, menjünk igazítani és kötözni!” Hiába volt két napszámosunk, sok volt a munka. Dohányt munkáltunk, amit megkezdtünk tavasszal, melegágyat csináltunk, palántákat neveltünk, kapáltunk, és kacsoztuk a szőlőt. Nagyon sok szőlőlugas volt a faluban, volt olyan, hogy este 11 óráig dolgoztunk – emlékezett vissza Piroska néni.

A Koponya-hegy és a buzitai foglyok

A helyiek által Koponya-hegynek hívott helyszínt legenda övezi. A történet egy templomról szól, ami a hegy tetején állt, és egyik napról a másikra eltűnt. A szóbeszéd szerint elnyelte a föld. Piroska néni is hallotta a történetet, ő úgy gondolja, ha igazi is a história, a templom a vizes talaj miatt tűnhetett el. –

Amikor kislány voltam, és arra mentem, mindig azt gondoltam, hogy a templomban nagyon rossz emberek voltak, és történhetett valami, amit Isten nem engedélyezett, és emiatt temette maga alá a föld az épületet”

– mondta Hollóné Piroska néni.

Ám nem csak ez sorolható Buzitapuszta regéi közé.

A második világháború idején, az oroszok foglyokat vittek a településre, és bezárták őket egy lakatlan házba. Piroska néni elmondása alapján a szerencsétlenek ágról szakadtak és piszkosak voltak. Összegyűlt a falu a ház előtt, és azzal voltak elfoglalva, hogy nézegették őket. Éheztek, képesek voltak a bakancsot lehúzni a lábukról egy karéj kenyérért. – A háznak a padlásán gabona volt felöntve, és éhségükben kifúrták a padlást, hogy folyjon le a gabona, amit megettek, de az oroszok megtudták, és némelyiket meglőtték – meséli a filmbe illő történetet a néni. – Itt van egy temető, ahova egyébként már régen nem temetnek senkit, szegények oda vannak elásva. Gondoljanak bele, szegény szüleik vagy társaik megsiratták őket, és azt se tudták, hol vannak elföldelve – sajnálkozott.

A cikk folytatása elolvasható a Hírek360.hu-n.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="3855840"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!