Nyárias meleg esőkkel

Nyárias meleg esőkkel
Nyárias meleg esőkkel - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Hajdú-Bihar megye jelentős részén továbbra is kifejezett szárazság van.


Július negyedik hetében enyhe, nedves levegő alakította Kelet-Magyarország időjárását. Többnyire nyárias hőmérsékletek voltak jellemzők, de gyakori volt a csapadékhullás.

Kánikulával indult

Az elmúlt hét ugyan szerte a térségben tetőző kánikulával indult, egy érkező hidegörvény hatására 22-étől jelentősen mérséklődött a forróság. Az időszak hátralévő részében mérsékelten meleg, nyárias idő alakult ki sokfelé esővel, záporral, zivatarral.

A térségben 2-3 hőségnap, valamint általában 5 nyári nap volt jellemző, 1-2 napon azonban mindössze 20-22 fokos csúcshőmérsékletet jegyezhettünk fel. A legmelegebb hétfőn volt, 32-34 fokos maximumokkal, de a 35 °C-ot sehol sem érte el a hőmérő higanyszála.

Éjszakánként sem hűlt le erősen a levegő a hét folyamán, általában 14-18 fok körül alakultak a hajnali minimumok. A napi középhőmérséklet csupán egyetlen napon volt 25 fok közelében, a nedvesebb, hűvösebb levegő érkeztével 20-23 °C közelében állandósultak az értékek.

Elsősorban keddtől csütörtökig fordult elő többszöri jelentős csapadék, akkor nagyobb kiterjedésű csapadékzónák érintették Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területét csendes, áztató esővel, záporesővel. A továbbiakban már a hevesebb záporok, zivatarok voltak jellemzők kisebb területei lefedettséggel, illetve összességében szintén kisebb csapadékhozamokkal.

Mindezek eredményeként tág határok között szóródott a heti csapadékösszeg: Szatmárban, Beregben 40-60 mm is lehullott, s ismét Hajdú-Bihar középső és délnyugati tájai voltak a legszárazabbak, néhol csupán 1-5 mm-rel.

HBN – PA