Helyi közélet

2015.07.02. 12:58

Reményt, kitörési lehetőséget biztosítanak a roma fiataloknak

Debrecen - A mai világban nem elég az érettségi, kell egy diploma az előbbre jutáshoz – véli Rézműves Márkó.

Debrecen - A mai világban nem elég az érettségi, kell egy diploma az előbbre jutáshoz – véli Rézműves Márkó.

A halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok számára az egyetlen kitörési lehetőség a mély szegénységből a továbbtanulás. A Wáli István Református Cigány Szakkollégium által életre hívott, immár második alkalommal megrendezett Tehetség-kovács tábornak éppen az a célja, hogy a roma diákokban erősítsék a tudatot: mindenki jó és tehetséges valamiben, csak meg kell találni a területet amiben kiteljesedhet.

Utánpótlás

– Négy éve működik a szakkollégium, melyben olyan roma fiatalok szakmai előrejutását segítjük, akik már bekerültek egy felsőoktatási intézménybe. A cigányok közül még mindig nagyon kevesen – körülbelül egy százalék – járnak egyetemre, főiskolára. A mi feladatunk, hogy a roma értelmiségi réteg bővüljön. Ahhoz azonban, hogy a szakkollégiumnak legyen utánpótlása, meg kell szólítanunk a pályaválasztás előtt álló diákokat. Többek között erre hivatott a tábor – fogalmazott Uhrin Anikó, a szakkollégium igazgatója, aki szerint a siker gátja sokszor maga a család. – Ha a szülők maguk sem szereztek jó tapasztalatot az iskolában, a gyereküket sem motiválják a tanulásra. Húsz-harminc évvel ezelőtt indult a folyamat, hogy a cigány gyerekek legalább az általános iskolát végezzék el. Manapság megint az tapasztalható, hogy a nyomor és kilátástalanság miatt a családok leértékelik a kulturálódás, művelődés iránti igényt – hangsúlyozta az igazgató.

Nem hagyományos tanórák

A június 22. és 25. között tartott táborban 22 fiatal vett részt. – Nem a klasszikus tehetséggondozásra kell gondolni. Ez inkább a remény felvillantása a diákoknak. Tartottunk számukra pályaorientációs tréninget, ahol mindenkinek lett ötlete, mit is szeret szívből csinálni, de foglalkoztunk stresszkezeléssel is. Próbáltuk az unalmasnak tartott órákat megszínesíteni: például sok diák nem feltétlenül szereti a rajzórát, amikor viszont az volt a feladat, hogy graffiti stílusban tervezzék meg a saját nevüket, máris felkeltette az érdeklődésüket. Szintén élvezték a rendhagyó fizikaórát, de említhetném a gyöngyfűzést is, ami egyrészt az esztétikai érzéküket formálta, illetve rájöttek, hogy akár maguknak is készíthetnek ékszert – mondta a szakkollégium vezetője. A dél­előtti foglalkozások mellett kötetlen programokat is szerveztek a diákoknak, így a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band fellépésén is részt vehettek, sőt a koncert előtt egy egész napot az együttessel tölthettek. – A zenészekkel való találkozás is motiválóan hathat a gyerekekre, hiszen az együttes egy integrált közösség. Ez is azt üzeni, hogy ahol magas szintű a szakmaiság, nincs jelentősége, ki magyar, ki roma – nyomatékosította Uhrin Anikó.

Kell a diploma

Lakatos Béla – vagy ahogy mindenki hívja, Béci – 16 éves és tanítói diplomát szeretne szerezni, majd főként hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozni. – Sosem volt alkalmam nyári táborba menni, így mikor adódott a lehetőség, éltem vele. Nagyon tetszik, hogy a táborban javarészt romák vannak, mert így nem érnek olyan atrocitások a származásom miatt, mint amit az iskolában tapasztalok. Például, ha jobban teljesítek társaimnál, vagy csak egyszerűen normálisan viselkedek, mindig azt mondják, hogy ne „magyaroskodjál” – mesélte Béci, akinek a továbbtanulási szándékát édesanyja is támogatja. – Úgy gondolom nekünk, romáknak többet kell teljesítenünk ahhoz, hogy elismerjenek, ezért is van szükség felsőfokú képzettségre – fűzte hozzá. Rézműves Márkó már tavaly is részt vett a táborban, bár bevallja, akkor csak a buli kedvéért jelentkezett. Idén kimondottan a programok miatt jött el. – Jövőre érettségizem, s vagy a tanítóképzőre, vagy a zeneművészetire szeretnék jelentkezni. Kell egy diploma az előbbre jutáshoz – mondta. Úgy képzeli, hogy 15 év múlva, lesz egy diplomája, s egy biztos állása, ahol nem különböztetik meg másoktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában