Nőknek

2012.09.24. 15:01

Őszi feltöltődés – kényeztesd magad aromaterápiával!

A hosszú indiánnyár után beköszöntött a hűvös, borús ősz. Ilyenkor gyengébbnek, erőtlennek érezzük magunkat; energiára, feltöltődésre vágyik szervezetünk. Az őszi fáradtság idején a legjobb megoldás, ha pár percre kizárjuk a világ zaját: illóolajos fürdőt veszünk, meggyújtunk néhány illatos gyertyát és andalító zenét hallgatunk.

A hosszú indiánnyár után beköszöntött a hűvös, borús ősz. Ilyenkor gyengébbnek, erőtlennek érezzük magunkat; energiára, feltöltődésre vágyik szervezetünk. Az őszi fáradtság idején a legjobb megoldás, ha pár percre kizárjuk a világ zaját: illóolajos fürdőt veszünk, meggyújtunk néhány illatos gyertyát és andalító zenét hallgatunk.

Aromaterápia: az évezredes gyógymód

A gumiból, gyantából, fakéregből és virágszirmokból kivont értékes illóolajokat az ókori egyiptomiak is felhasználták: részben gyógyszerként, részben vallási célokra. Az aromaterápia, azaz az illóolajok terápiás alkalmazása, a 20. században akkor terjedt el, mikor tudományos módszerrel szétválasztották az illóolajok összetevőit. Ez az egzotikus gyógymód napjainkban ismét divatba jött, önmagunk kényeztetésére, illetve a stressz oldására.

Az illatok ereje testnek és léleknek

1928-ban René-Maurice Gattafossé francia vegyész fedezte fel az illóolajok fertőtlenítő hatását, mikor a kezén lévő égett seb a rácsöppentett levendulaolajtól hamar begyógyult. Mostanság elsősorban inhaláláshoz, a bőrbe dörzsölve, masszázshoz vagy fürdőkhöz, azaz külsőleg használhatjuk őket, de hozzáértő orvos felügyelete mellett – pl. teába csepegtetve – belsőleg is alkalmazhatók.

A belélegzett illóolaj serkenti a szaglószervet, amely az agynak az érzelmeket szabályozó területeihez közvetíti az ingereket. Mivel az illóolajok gyógynövényekből kinyert alkotórészeket tartalmaznak, így különböző fajtáik szinte minden problémára megoldást nyújtanak. Az aromaolajok nagy töménységűek, ezért néhány csepp használata is elegendő; kúraszerű alkalmazás esetén viszont legfeljebb három hétig használható.

Házi wellness – mindenkinek elérhető

Lakásunkban kellemes illatot teremt, ha a párologtató lámpánkba kevés vízbe illóolajat csepegtetünk. Légzőszervi megbetegedés esetén a zsebkendőre, emésztési- és bőrproblémák megelőzésére fürdővízbe csepegtessünk a mámorító olajokból. A finom illatok minden esetben megnyugtatják a feszült idegeket, energiával töltenek fel és ellazítják az izmokat.

Ahány illat, annyi területre hat:

angyalgyökér vagy a bergamott: depresszió leküzdésében segít

boróka vagy a méhfű: a vírusfertőzéseket gyógyítja

borsmenta: influenza, légzőszervi megbetegedések gyógymódja, lázcsillapító hatású

citrom: baktérium- és vírusölő, frissítő hatású, párologtatva az őszi időszakban megelőzni az influenza terjedését

eukaliptusz: fürdővízbe csepegtetve vagy krémmel elkeverve az izületi- és izomfájdalmak kezelésére alkalmas, emellett frissítő és köhögéscsillapító hatású

fahéj és gyömbér: mindkettő fájdalomcsökkentő

rózsa: nyugtató, stresszoldó, fürdővízbe csepegtetve a menstruációs panaszok leküzdésében segít

szantál: segít a klimax időszakában előforduló problémák kezelésében

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!