Nőknek

2012.09.21. 15:24

A leghízlalóbb italok toplistája

Egészségesnek hitt italok, melyek hizlalnak? Bizony léteznek! Méghozzá a legközkedveltebb nedűk listáján szerepelnek igen előkelő helyeken! Lássuk, melyek azok, amelyek rendszeres fogyasztása veszélyt jelenthet számunkra!

Egészségesnek hitt italok, melyek hizlalnak? Bizony léteznek! Méghozzá a legközkedveltebb nedűk listáján szerepelnek igen előkelő helyeken! Lássuk, melyek azok, amelyek rendszeres fogyasztása veszélyt jelenthet számunkra!

A Men’s Health nevű magazin nem régiben összeállította a leghizlalóbb italok húszas listáját, aminek első helyezettje a mogyoróvajjal, csoki fagyival elkészített tej alapú turmix a maga könnyed kétezret is meghaladó kalóriájával. A listán azonban szerepelnek olyan szomjoltók is, melyekhez hasonlóakat hazánkban is szép számmal fogyasztanak az óvatlan egyének! A cukrozott italok, a boltokban kapható kevesebb gyümölcstartalommal rendelkező gyümölcslevek, valamint az élénkítő szerek (pl.: kávé és tea készítmények), nem pusztán a fogyni vágyók munkáját nehezíthetik meg, de a testsúlyukat megtartani kívánók és az egészséges életmódot követők elé is akadályokat gördíthetnek.

Cukros italok és zsírpárnák kéz a kézben!

A cukros italok fogyasztása rendkívül nagy népszerűségnek örvend. A rendszeres ’üdítőzés’ azonban több kárt okoz, mint amennyi haszonnal jár szervezetünk folyadék igényének szinten tartása. A kutatások kimutatták, hogy nem pusztán a szilárd formában szervezetünkbe vitt kalóriamennyiség segít vagy akadályozhat meg bennünket a fogyókúra sikerében, hanem a folyékony formában bevitt mennyiség is. Egy amerikai kutatócsoport több hónapos megfigyelés során, a tesztelésbe bevont alanyok által fogyasztott italok mennyiségét csökkentette, egyéb diéta előírása nélkül. Az eredmény szerint a cukros üdítő italok étrendből való száműzése már önmagában fogyást eredményez, mely 6 hónapos intervallumban akár fél kilogramm mínuszt is jelenthet.

A hizlaló ’cukros’ italok fogyasztása azonban nem pusztán az elhízás veszélyével fenyegethet, hanem komoly betegségek kialakulásával is, ilyen lehet pl.: a cukorbetegég.

„Light” italok és ásványvíz a tiltó listán? A kutatók nem nyilatkoztak afelől, hogy a diétás italok sűrű fogyasztása okozza a testsúly lassú gyarapodását, vagy a fogyasztásuk után fellépő éhségérzet csillapítására szolgáló, nagyobb mennyiségű bevitt kalória. Egyik esetben maga a tettes, míg a másikban az eszköz, mely ugyanahhoz a végeredményhez vezet. Az édesítőszeres italok hagyományos társaiknál kevesebb cukrot és zsírt tartalmaznak. Fogyasztásuk során szervezetünk az édes íz hatására energia érkezésére várva inzulint termel, mely a vércukorszint csökkenéséért felelős. Az energia elmarad, míg a vércukorszint csökken, mely csekélyke idő eltelte során éhségérzet kialakulásához vezet. Így a diétás italokat fogyasztók gyakrabban és erőteljesebb mértékben kívánják az élelmiszereket!

Mi a helyzet az ásványvízzel?

Az ásványvizek közül a szénsavval dúsított típus az, amely teltségérzetet, puffadást okozhat és rendszeres nagy mennyiségű fogyasztást követően, az emésztés romlásához vezethet. Válasszuk legtöbb esetben a szénsavmentes változatot! A szervezet által fel nem használt, valamint ki nem ürített víz azonban jelentős problémá(k)hoz vezethet, így bánjunk óvatosan a folyadék fogyasztással. Igyekezzünk megtalálni a számunkra megfelelő mértéket, mely az előírt napi két liter folyadék fogyasztáshoz közel eső érték.

Az örök toplistás: az alkohol!

A cukros italok által fenyegető veszélyt pusztán az alkohol fogyasztása képes túlszárnyalni. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a különböző alkohol fajták között találunk kevésbé káros darabokat is! A rendszeres alkoholfogyasztás hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet a vérbe jutó cukrot zsírként raktározza. Az alkoholfogyasztás éhség érzetet ébreszt, melyet csökkentve bármilyen tápanyagot magunkhoz veszünk, a gond azonban inkább az, hogy az alkohol hatására a szervezetbe jutatott tápanyag zsír tartalma ebben az esetben rettentően lassan ég el. Az alkohol tartalmú italok közül a legnagyobb veszélyt a koktélok és a rövid italok képezik, míg a legkisebb kalóriamennyiséggel a száraz fehérbor és a sör rendelkezik. Az egészséges étrendhez, a diétához leginkább passzoló italok a 100%-os gyümölcslevek – melyek egy részét a saját otthonodban is elkészítheted -, valamint a szénsavat nélkülöző ásványvizek. Ezek mellett természetesen megfelelő mértékben fogyaszthatóak egyéb italok is, de legyetek tekintettel a leghizlalóbb italok listájára, melyek igen nagy szerepet játszanak az elhízás és az ezzel járó betegségek kialakulásában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!