Nőknek

2012.09.24. 15:38

A fájdalomcsillapítók megölik a szexet?

A „Journal of Urology” lapban közzétett kutatás szerint azoknak a férfiaknak, akik fájdalomcsillapítókat szednek, 38%-kal több az esélyük arra, hogy merevedési zavaraik legyenek. A leggyakoribb fájdalomcsillapítók – az Aszpirin és az Ibuprofen, valamint az acetaminofen alapú gyógyszerek – kedvezőtlenül hatnak a férfiak nemi életére.

A „Journal of Urology” lapban közzétett kutatás szerint azoknak a férfiaknak, akik fájdalomcsillapítókat szednek, 38%-kal több az esélyük arra, hogy merevedési zavaraik legyenek. A leggyakoribb fájdalomcsillapítók – az Aszpirin és az Ibuprofen, valamint az acetaminofen alapú gyógyszerek – kedvezőtlenül hatnak a férfiak nemi életére.

A fájdalomcsillapítók olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a férfi nemi hormonok számát, és így közvetve a szex terén is gondokat okoznak.

A kutatók több mint 80.000, 45-69 év közötti férfit vizsgáltak meg, és megállapították, hogy azoknál a férfiaknál, akik naponta három nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentőt szedtek legalább három hónapig, jelentősen megnő a merevedési zavarok kockázata.

Az ilyen gyógyszereket rendszeresen szedő férfiaknak 2,4%-kal több az esélyük arra, hogy erekciós problémákkal küszködjenek, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztanak ilyen gyógyszereket.

Steve Jacobsen, a Kaliforniai Kaiser Permanente Southern kutatás igazgatója szerint: „A nem-szteroid gyulladáscsökkentő rendszeres fogyasztása összefüggésben van a merevedési zavarokkal, életkortól vagy más körülménytől függetlenül.” Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy még további kutatásokra van szükség ezen a területen, és korai lenne arra buzdítani a férfiakat, hogy ne szedjenek többé ilyen gyógyszereket, azonban a mértékletesség ebben az esetben is ajánlott.

A szex a fájdalom katalizátora, de csillapítója is?

A szex során a szervezetben endorfin szabadul fel, amely jó érzéssel tölt el. Az endorfin hormon az agyban képződik, és nagyon hasonlít a morfiumhoz. Az endorfinok egyben fájdalomcsillapítók, éppen ezért egy jó nemi aktus vagy egy orgazmus többet ér, mint egy Paracetamol.

A szex egy olyan biológiai folyamat, amely az egész szervezetet igénybe veszi, és képes leállítani olyan folyamatokat, mint pl. a migrén. Mindezek mellet, ha a nemi kapcsolatot fejfájás ellen akarod felhasználni, jó, ha előbb megnézed, hogy mi váltja ki a fejfájást.

Fejfájást okozhat a hormonális egyensúlyzavar, pl. a magas ösztrogénszint a premenstruációs szindróma esetében. Ebben az esetben a szex visszaállítja a hormonális egyensúlyt, és megszabadít a fejfájástól.

Beszéltünk már az endorfinokról, amelyek a szex során szabadulnak fel, de van még egy fontos hormon, az oxitocin, amelynek szintje a szexuális együttlét alatt ötszörösére is növekedhet. A nemi aktus közben bizonyos idegvégződések ingerlése is megszüntetheti a fejfájást. Mindezek mellet vannak olyan szkeptikusok is, akik úgy vélik, hogy a szex csak egy rövid ideig szünteti meg a fejfájást, és az később újra jelentkezik.

Tehát… a fejfájásra hivatkozva visszautasítani a szexet káros lehet a párkapcsolatra nézve.

Általában a gyakori elutasítás mögött súlyos problémák rejtőznek, és az, hogy nem szeretkeztek, csak további frusztrációkat fog kiváltani.

Éppen ezért keressétek meg együtt a fejfájás „okait”, mert egy őszinte beszélgetés jobbá teheti kapcsolatotokat és kiteljesítheti szexuális életeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!