Nőknek

2012.09.21. 11:10

A 90 napos fogyókúra veszélyei

Biztosan sokan hallottatok már a 90 napos diétáról, talán néhányan már ki is próbáltátok. De vajon tisztában vagytok a veszélyeivel és a kockázattal, amit akkor vállaltok, ha belevágtok?

Biztosan sokan hallottatok már a 90 napos diétáról, talán néhányan már ki is próbáltátok. De vajon tisztában vagytok a veszélyeivel és a kockázattal, amit akkor vállaltok, ha belevágtok?

A 90 napos fogyókúra egyre elterjedtebb és egyre többen próbálkoznak meg vele. A diéta leírása azt ígéri, hogy 90 nap elteltével a kilók nem szöknek vissza, mert ez a fogyókúra megváltoztatja a szervezet működését. Mégis felmerül a kérdés, vajon jó ez nekünk? Bár az internet tele van a 90 napos diétával kapcsolatos siker sztorikkal, a dietetikusok mégsem tartják túl jó ötletnek. Hogy miért?

Miért veszélyes a 90 napos diéta?

A 90 napos diéta lényege az élelmiszerek szétválasztása, ezért nevezik szétválasztó diétának is. Mit jelent ez? Azt, hogy a gyomrodba egyszerre csak egy típusú étel (fehérje, keményítő, szénhidrát vagy gyümölcs) kerül, így az emésztés gyorsabb lesz.

„A 90 napos diéta négyféle élelmiszer egymás utáni napokon történő kizárólagos fogyasztásával, 90 napon keresztül ciklikusan váltakozik. Első nap kizárólag fehérjét, a második nap kizárólag keményítőféléket, a harmadik nap kizárólag szénhidrátot, a negyedik nap pedig kizárólag gyümölcsöt szabad fogyasztani. A gyümölcsnap után a fehérjenappal az egész kezdődik elölről…” (forrás: www.fogyas.info)

A szakemberek pedig pont a diéta lényegében, a szétválasztásban látják a kockázatot. Nézzük tehát, milyen veszélyekkel kell szembenézned a 90 napos diéta során.A diéta azt írja, hogy minden reggel 90 napon keresztül, gyümölccsel kezdd a napot. Márpedig köztudott, hogy reggel a gyomrunk alapvetően savas, amin a gyümölcsfogyasztás nem fog segíteni. Sőt, a fokozott savtermelés (egyéntől függően) okozhat éhségérzetet, ami ugyebár egy diéta során nem túl felemelő érzés. Mindemellett pedig a sok sav gyomorpanaszokhoz is vezethet. Neked megéri?

Szervezetednek minden nap szüksége van fehérjére, zsírra és szénhidrátra is, hiszen ezek folyamatosan ürülnek a testedből. Nyilvánvaló, hogy ha csak 4 naponta jut hozzá a szervezeted ezekhez az összetevőkhöz, akkor hiány lép fel. A hiány pedig nem jó!

Ugye te sem az izmokból akarsz fogyni? Márpedig az az izom, ami elégeti a kalóriákat, az fehérjéből áll. Így a fehérjehiány következtében leépül az izom, ezért kevesebb zsírt tud majd elégetni.

Lehet, hogy a 90 napos diétával sikerül megszabadulni a felesleges kilóktól, azonban mi a biztosíték, hogy később nem szöknek vissza a kilók? Éppen ezért az edzők és a dietetikusok is úgy vélik, a fogyás titka nem a különféle diétákban rejlik, hanem az életmódváltásban. Ha fogyni szeretnél, étkezz napi ötször, de keveset és mozogj rendszeresen. Vagy keress fel egy dietetikust, aki személyre szóló étrendet állít össze neked, így elkerülheted a 90 napos fogyókúrával járó kockázatot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!