Helyi közélet

2015.10.04. 20:57

Akkor essen pár szó a kemény kéménykérdésekről

Debrecen - Ötször annyi gondja volt már a tulajdonosoknak a falazott kéményekkel.

Debrecen - Ötször annyi gondja volt már a tulajdonosoknak a falazott kéményekkel.

A kémény minden ház kötelező tartozéka, ám a lakosság részéről meglehetősen kevés figyelemben részesül – derült ki a GfK legutóbbi, júliusi lakossági megkérdezése során.

Az utóbbi években, időről időre, a hevesen változó időjárás következményei, valamint a fűtésrendszerek korszerűsítése mind érintik a kéményszerkezeteket. A nem megfelelő működésből adódó esetleges negatív következményekkel a többség tisztában van, a legelterjedtebb és átlagosan 20 éves falazott kémények közül mégis csak tízből négy kémény esett át eddig felújításon. A legmodernebb technológiát képviselő előre gyártott elemes kémény a háztartások tíz százalékában, míg a jellemzően legrövidebb élettartamú szerelt kémény a háztartások 30 százalékában található meg. Az adatok szerint legelterjedtebb hagyományos falazott kémények jelentik a legtöbb nehézség forrását: már minden tizedik tulajdonosnak volt valamilyen problémája falazott kéménnyel, míg hasonló gondokról az előre gyártott elemes, illetve a szerelt kéményekkel kapcsolatban mindössze a válaszadók 2-3 százaléka számolt be.

A jellemzően felmerült hátrányok nagy része az égéstermék lerakódásából, illetve a kémény dugulásából adódott. Ötből egy válaszadó a tégla töredezését, a kémény eldőlését vagy leomlását, illetve a nem szakszerű építésből eredő problémát említette. Nagy erejű szél, jégeső, viharos idő tízből egy falazott kéményben okozott már kárt, míg az elmúlt néhány évben egyre szeszélyesebb időjárás a más típusú kéményeknek mindössze 3-4 százalékában tett kárt a megkérdezettek bevallása szerint – olvasható a GfK közleményében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában