Helyi közélet

2008.06.13. 13:13

Menekültstátusz: 169-en kaptak

<p>Debrecen – 18 millió olyan ember él az Európai Unió területén, aki nem uniós állampolgár, és 9 millió EU-polgár nem hazájában él – ismertette az adatokat Kósáné Kovács Magda európai parlamenti képviselő a közelmúltban Debrecenben.</p>

Először készül az EU az illegális migrációról jogszabályt elfogadni – jegyezte meg. Mint az újságíróknak tartott szemináriumon kifejtette, 3 kérdésben van még vita: a kiutasítással, továbbá az őrzés potenciális időtartamával kapcsolatban (nálunk legfeljebb hat hónapig, máshol 20 hónapig is tarthat ez az időszak), illetve arról, mi legyen a teendő, ha valakinek még nincs letelepedési engedélye, de utána jön a családja. Tervezik a kék kártya bevezetését, amely a – gazdasági szempontból – „kívánatos” érkezőknek gyorsítaná meg az integrációt.
Kiegyensúlyozottabban
Az iraki menekültek 75 százaléka menedékjogot kap Svédországban, Szlovéniában azonban 0 százalék ez az arány – tudtuk meg Szobolits Andreától, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának sajtószóvivőjétől ugyanezen a rendezvényen. Hozzátette: harmóniára kell törekedni az unión belül, s elérni, hogy a menekültek egyáltalán bejuthassanak az EU területére. Magyarországon három befogadóállomás van: Békéscsabán végzik az újonnan érkezettek egészségügyi szűrését, debreceni tartózkodásuk alatt zajlik az érdemi eljárás, míg Bicskén az integrációjukat segítik. Debrecenben 1995 óta létezik az állomás, 1999-ben, a koszovói válság idején 11 ezer menedékkérő jött hazánkba, többségük megfordult a hajdúsági megyeszékhelyen – idézte fel Szobolits Andrea, hozzátéve: meglepte az a közgyűlési határozat őket, mely szerint a város kezdeményezi, költöztessék el a tábort. – Nem értjük, miért most – fogalmazott a szakember –, hiszen amikor tömegek voltak itt, az nem zavart senkit.
Egymillió menekült
Tavaly kevesebb mint 3 ezer 500 menedékkérő tartózkodott Magyarországon, közülük 750 vietnami, 300 pedig kínai volt, akik gazdasági célok miatt jönnek – közölte Ördög István, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Menekültügyi Főigazgatóságának főosztályvezető-helyettese. Közülük 169 ember kapott menekültstátuszt. Az Irakból, Afganisztánból, Szomáliából érkezők többségét elismerik.

A magyar menekültügy-rendszer egyébiránt a leghumánusabb a régióban, sőt az Európai Unióban is – fogalmazott. Összehasonlításképpen elmondta: Európában tízezrekről van szó, míg csak Pakisztán egymillió menekültet fogad be a hivatalos adatok szerint, létszámukat azonban legalább kétszer annyira becsülik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában