Magyarország

2008.06.09. 13:52

Az üzletemberek szerint nehéz a korrupciómentes cégvezetés

<p>A Magyarországon dolgozó üzletemberek szerint Magyarországon nem, vagy csak rendkívül nehezen lehet korrupciómentesen érvényesülni az üzleti életben. Ezt állapítja meg a Transparency International Magyarország (TIM) által készített kutatás, melyet sajtótájékoztatón mutattak be hétfőn Budapesten. <BR /></p>

A Magyarországon működő külföldi követségek és kereskedelmi kamarák, valamint a Transparency International berlini központja támogatásával megvalósult tanulmány szerint a korrupciós díj az ügylet 3 és 25 százaléka között mozog, és egyre emelkedik.

Alexa Noémi, a TIM ügyvezető igazgatója, a tanulmány egyik szerzője elmondta: a párt- és kampányfinanszírozás reformja, a közbeszerzési jogszabályok következetes végrehajtása, valamint az etikus üzleti magatartás terjedése, a cégek belső ellenőrzési rendszerének fejlesztése nélkül nem fékezhető meg a korrupció Magyarországon.

A tanulmány szerint a gazdasági élettel összefüggő korrupciós jelenségek az üzletemberek számára nagyobb problémát jelentenek az üzleti és a közszféra találkozásánál, mint az üzleti szektoron belül. A kutatás megállapítja, hogy a jogszabályi környezet, mint az adózásra és a lobbizásra vonatkozó szabályok, a közbeszerzési és a pártfinanszírozási törvény nem biztosítják a kiszámítható, jól tervezhető, átlátható és részrehajlástól mentes ügymenetet.

Alexa Noémi közölte: a korrupció politikai hovatartozástól és gazdasági szektortól függetlenül elterjedt jelenség Magyarországon. Egyaránt jelen van a pénzmozgással nem járó, kölcsönös szívességek alapján működő korrupciós gyakorlat, és a pénzmozgást is feltételező korrupció. Az utóbbi esetben egyre gyakoribbak a többszereplős, láncba szerveződő tranzakció-sorozatok, ami a korrupció intézményesülésének tendenciájára hívja fel a figyelmet.

A tanulmány megállapítja: az üzleti életben tapasztalható korrupció csökkentése nem valósítható meg a politikai elit, és a kormányzat valódi elkötelezettsége, személyes példamutatása és az etikus üzleti magatartást középpontba helyező szemlélet meghonosítása nélkül.

Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke kiemelte, hogy a közbeszerzéseket 20-25 százalékkal drágíthatja a korrupció és a cégek kartell megállapodása, amelyek jelentősen csökkentik a gazdasági versenyt.

A GVH elnöke utalt arra, hogy a világ gazdaságilag legversenyképesebb országaiban - az USA-ban, és a skandináv államokban - a legalacsonyabb a korrupciós mutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!