Nobel-díj – Csikó György: elődeiknél sokkal hatékonyabbak a Nobel-díjjal jutalmazott féregellenes vegyületek

Budapest, 2015. október 5., hétfő (MTI) – A felfedezés előtt alkalmazott kezeléseknél sokkal hatékonyabbak és biztonságosabbak a Nobel-díjjal jutalmazott, fonálféreg-fertőzés elleni vegyületek – mondta el az MTI kérdésére hétfőn Csikó György, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának docense az idei orvosi-élettani Nobel-díj két kitüntetettje, az ír William C. Campbell és a japán Omura Szatosi munkásságát méltatva.

Ugyan a Campbell és Omura által felfedezett hatóanyagok, az avermectint, majd az ivermectint az emberi folyami vakság és a nyirokfilariázis kezelését célozzák, azonban mérsékelt égövön állatorvosi felhasználásuk nagyobb jelentőségű lett, mint az emberi közegészségügyi felhasználás és gazdaságilag is fontosak – fogalmazott a professzor.

Hozzátette: haszonállatok közül lóféléken, kérődző fajokon – szarvasmarhán, juhon – és sertésen használják kiterjedten az elsőként felfedezett, majd a később kifejlesztett, ebbe a csoportba tartozó szereket, a társállatok közül kutyán, macskán és vadászgörényeken is lehet őket alkalmazni.

A nagy áttörést az jelentette, hogy ezek úgynevezett endektocid, vagyis belső és külső parazitaellenes hatású vegyületek, melyek mind fonalférgek, mind külső paraziták kórtanilag jelentős csoportjai, elsősorban az atkafélék, rühök ellen rendkívül hatékonyak, de ide tartozik a hazánkban egyre növekvő jelentőséggel bíró szívférgesség is, mely megelőzésének első számú hatóanyagcsoportja ez – magyarázta Csikó György.

Ha ezeket a hatóanyagokat akár szájon át, akár külsőleg alkalmazzák havi rendszerességgel az érintett állatfajokon, akkor megelőző hatásúak, mert képesek elpusztítani a fertőző lárvákat.

A felfedezés jelentőségét hangsúlyozva a professzor kiemelte, hogy az ivermectin bevezetése előtt például szerves foszforsav-észterekkel kezelték az említett fertőzések egy részét, ezek azonban kevésbé hatékonyak és mind a kezelt állatokra, mind a kezelést végző személyzetre, de a környezetre is nagyon károsak lehetnek. Az avermectin és az első félszintetikus szer, az ivermectin biztonságosak és hatékonyabbak, mint számos, korábban alkalmazott vegyület.

Az újabb félszintetikus származékok, változatok, többek között a szelamektin, moxidektin és a milbemicin az úgynevezett érzékeny fajtáknál is alkalmazhatók, mivel például a skót juhász, az ausztrál juhász, a bobtail egyes vérvonalai az ivermectin terápiás adagjától elpusztulnának, az újabb szerek már biztonságosan adhatók nekik is – fűzte hozzá ki Csikó György.

– MTI –
hirdetés