NFM-államtitkár: új eszközöket keres a kormány az Uber korlátok közé szorítására

Budapest – A kormány új eszközöket, új technikákat keres az Uber előidézte probléma megoldására, ugyanis tudomásul kell venni, hogy a 21. század technikája pusztán közlekedésrendészeti vagy adóbírságokkal nem szorítható korlátok közé – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Fónagy János hozzátette, hogy a lehetséges megoldási javaslatokat a szerdai kormányülésen vitatják meg.

Megoldásként felmerült az online pénztárgépek rendszerének kiterjesztése a taxisokra is, így ugyanis a pénzforgalom megfoghatóvá válik – jelezte az államtitkár.

Elmondta: az Uber mint személyszállító szolgáltatást végző vállalat nem létezik Magyarországon, mert az Uber Hungary elnevezésű cég csupán a marketing feladatokat intézi, a pénzforgalom és az utasszervezés Hollandián keresztül zajlik.

Fónagy János az Uberrel szembeni eddigi intézkedések között felsorolta, hogy már több mint 200 Uber-sofőrt büntettek meg, volt olyan autós is, akinek levették a rendszámát, a Fővárosi Kormányhivatal pedig az Uber Amszterdamban található diszpécser központját 300 ezer forintra bírságolta.

Hangsúlyozta: az Uber által használt modern utas szervezési technikát a magyar taxisoknak is át kell venniük. Elmondta, hogy már van 2-3 olyan taxis cég, amelyek elkezdték ezt a fajta applikációt alkalmazni a saját rendszerükben.

A kormány mindig az adófizető, legálisan működő magyar taxisok pártján állt – szögezte le az NFM parlamenti államtitkára.

– MTI –

Címkék: ,