Nagyvilág

2008.07.02. 22:57

Kínai kínzási módszereket alkalmaztak Guantánamóban

<p>A Guantánamón működő amerikai tengerészeti bázison pontosan olyan "kényszerítő módszereket" alkalmaztak a terrorizmussal gyanúsított emberek kihallgatásakor, amelyeket a kínaiak használtak az amerikai hadifoglyokon a koreai háború idején - írta szerdán a New York Times.</p>

A kihallgatásokra való felkészítés alatt a kiképzők egy, a kínai módszerekről szóló 1957-es amerikai tanulmányt használtak fel szó szerint - csak a címét változtatták meg.

"Kommunista kísérletek hamis tanúvallomások kicsikarására a légierő hadifogságba esett tagjain" - ez a címe Albert D Biderman szociológus tanulmányának, amit a koreai háborúból visszatért hadifoglyok elbeszélése alapján állított össze. A tanulmányt szó szerint használták fel Guantánamón, mindössze a címét változtatták meg: kommunista kényszerítő módszerek az egyének engedelmességének elérésére.

Carl Levin szenátor, a Szenátusi Fegyveres Erők Bizottságának elnöke New York Times-nak nyilatkozva megdöbbentőnek nevezte a dolgot, különösen azt, hogy olyan technikákat alkalmaznak információk megszerzésére, amelyeket eredetileg hamis tanúvallomások kicsikarására használtak a kínaiak. A védelmi minisztérium szóvivője csak annyit közölt az esettel kapcsolatban, hogy nem nyilatkozhat.

A kiképzők által felhasznált tanulmányt bemutatták egy bizottsági meghallgatáson, de azt már nem ismertették a tagokkal, hogy a dokumentum egy ötven éves cikkből származik. Ezt a tényt egy neve elhallgatását kérő független kihallgatási szakértő árulta el a New York Times-nak.

A lap cikke szerint a 2005-ös kongresszusi tiltásig kevés elítélten alkalmazták a kínaiaktól ellesett módszereket: hosszú ideig állásra kényszerítették, vagy extrém hidegnek tették ki a terrorista-gyanús foglyokat. A legkeményebb módszereket Mohamed Katanin alkalmazták, akit azzal gyanúsítottak, hogy ő lett volna a 2001. szeptember 11.-i repülőgépes támadások huszadik gépeltérítője. A férfin, aki ellen májusban elvetették a terrorizmus vádját, többek között az alvásmegvonás és a kényelmetlen testhelyzetbe kényszerítés technikáin kívül további, más "kényszerítő módszereket" alkalmalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!