Nézőpont: Törvény-szerű…

Nézőpont: Törvény-szerű…
© Illusztráció: Matey István
A tavalyi adatokat még nem hozták nyilvánosságra, az viszont tudható, hogy 2013-ben kifejezetten jó évet zárt a hajdú-bihari rendőrség: a rablásokkal és lopásokkal egyidejűen a közterületen elkövetett, illetve általánosságban a regisztrált bűnesetek száma is csökkent. Bár nem vágnánk a közelgő rendőrségi évértékelő elé, úgy tudjuk, a kedvező eredményeket sikerült megőrizni. Ratalics László írása.

A közbiztonság javulása több szálon magyarázható, az ésszerűsítő intézkedésektől kezdve egyes vezetői változásokig. Ez utóbbi különös súllyal esik latba, hiszen egy ambiciózus, szakmailag felkészült, tekintéllyel bíró rendőrkapitány, bűnügyi osztályvezető személye bizony képes lökést adni. Mondják, Gyurosovics József megyei főkapitány érkezésével (2012 szeptembere) érezhető szemléletváltozás ment végbe, a rendőri vezetők sokkal többet vannak helyszínen és jobban kézben tartják a felderítést, mint korábban. Legalább ilyen fontos, hogy míg korábban maguk a rendőrök panaszkodtak a jogszabályok erélytelenségére, addig ma már a piti tolvajokat is 72 órás szabálysértési őrizetbe vágják. Továbbá a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén sok gyanúsított gyorsított eljárással napokon belül bíróság elé kerül, megkapva a „beosztását”(2013-ban közel 900 büntetőügy zajlott le szélsebesen). Az alapképlet tehát nem olyan bonyolult: ha a notórius bűnelkövetők a hűvösön csücsülnek, a bűncselekmények száma csökken…

– Ratalics László –


Működött a rendőri szimat
Az előállított személyek egy része nem volt ismeretlen a rendőrség előtt.


Egy éjen át üldöztük a bűnt a rendőrökkel
Verekedés a belváros népszerű szórakozóhelye előtt, lopás egy üzletből, rablás a nyílt utcán – címszavak a közelmúlt cívisvárosi rend­őrségi híreiből. Ilyen történésekből kijuthat akár több is egyetlen éjszakára. És akkor még nem szóltunk az olyan rendkívüli, és ezzel együtt nagy érdeklődésre számot tartó eseményről, mint egy trafikrablás, ami január 24-én a Sámsoni úton történt.