jogerős ítélet

2020.07.06. 12:25

Középső ujjat villantott a román sofőr, de nem csak ennyi volt a rovásán

A Berettyóújfalui Járásbíróság büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el egy 55 éves román férfit ittas járművezetés vétsége miatt.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Büntetővégzésével a bíróság a Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat 360 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, derül ki a Debreceni Törvényszék honlapján megjelent közleményből.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2019. szeptember 10-én 12 óra körül Románia területén, Nagyvárad és az Ártánd Közúti Határátkelőhely közötti szakaszon az országhatár irányába közlekedett személygépkocsijával a vádlott.

Haladása során a vádlott meg akart előzni egy személygépjárművet, amely a kamionsor miatt nem sikerült. Az 55 éves férfi később meg tudta előzni a gépkocsit, majd a kezét kitartotta a gépjárműből, és középső ujját a megelőzött jármű sofőrje és utasa felé mutatta

- áll a közleményben.

A vádlott 12 óra 15 perc körül jelentkezett belépésre az Ártánd Közúti Határátkelőhelyen, kis idővel utána pedig átlépte az országhatárt a korábban megelőzött jármű sofőrje és utasa is. A belépésre történő várakozás során a vádlott a határon ismét a középső ujját mutogatta a két férfi felé. A híradás szerint a vádlott a határ átlépését követően be is várta, majd egy ideig a 42-es számú főúton követte a két férfit járművével. A vádlott a főúton az „Előzni tilos” jelzőtábla ellenére, a záróvonalat átlépve megelőzte a két férfit és még egy járműszerelvényt, és továbbközlekedett Biharkeresztes irányába.

A két gyanútlan férfi Biharkeresztesnél bekanyarodott egy utcába, ahol a vádlott már várta őket, járművével a kanyar után 20 méterre állt meg. A két román férfi elhaladt autójukkal a vádlott mellett, aki követte, majd megelőzte őket, és a gépkocsijával útjukat állta. A két férfi egy vendéglőben kért segítséget, ahová a vádlott is követte őket. Ekkor egyikük odament a vádlotthoz, hogy megtudja, mit akar tőlük. A vádlott a gépkocsi ablakát lehúzta, és hangosan szidalmazta a férfit, aki bejelentést tett a rendőrségre. A helyszínre érkező rendőrök intézkedtek a vádlottal. A vele szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott, a férfi amerikai vezetői engedélyét még a helyszínen elvették, írja a törvényszék.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tart. A döntést az ügyészség és a vádlott is tudomásul vette, így az a napokban jogerőssé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában