Debrecen hírei

2018.06.15. 17:49

A kivégzett miniszterelnök

Debrecen - Nagy Imre és mártírtársai életük árán is kitartottak a szabadság eszménye mellett.

Debrecen - Nagy Imre és mártírtársai életük árán is kitartottak a szabadság eszménye mellett.

Az 1958-ban kivégzett Nagy Imre miniszterelnökre és mártírtársaira emlékeztek pénteken Debrecenben.

Nagy Imre Kossuth utcai emléktáblájánál kora délután Oláh László, a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar megyei elnöke hangsúlyozta, olyan bátrak előtt tisztelegnek, kiknek életét olyanok vették el, akik nem akarták, hogy mi magyarok szabadságban élhessünk Európában. – Nemcsak meghajtjuk fejünket, lélekben térdre is borulunk vértanúink erkölcsi szilárdsága és lelki nagysága előtt, amellyel az elv feladó megalkuvás, a gerinctelen meghunyászkodás helyett mindannyian a legtöbbet, az életüket adták nemzetükért. Kitartottak a szabadság, egyenlőség, testvériség eszménye mellett – jelentette ki a szónok. Kiemelte: a gyilkosok azért ölték meg őket, hogy sem ők, sem mások soha többé ne emelhessék fel szavukat a szocializmus ellen. Azért ölték meg őket, hogy senki még csak álmodni se merjen a szabad és független Magyarországról.

A következő megemlékezést a mártír miniszterelnök személyi titkárának, a debreceni születésű Szilágyi József Péterfia utcai emléktáblájánál tartották.

Igaza lett Nagy Imrének

Ezután a Debreceni Művelődési központ Belvárosi Közösségi Házában emlékülést rendeztek, melyen Varjasi Imre, a Hajdúböszörményi Fióklevéltár vezetője elmondta: az 1956-os forradalom miniszterelnökét korábbi elvtársai, Kádár János, Biszku Béla, Marosán György – a szovjetek parancsára – vetették börtönbe. Nagy Imre ott azt írta a naplójába, hogy ugyanazok fognak rehabilitálni, akik most felakasztanak. Igaza lett. A rendszerváltás hajnalán, az 1989. június 16-ai újratemetésén a posztkommunista pártvezetők ugyanúgy díszőrséget álltak koporsójánál, mint az akkori ellenzék tagjai. Megjegyezte, az eseményre 181 civilbe öltözött III/III-as ügynököt mozgósítottak. – A végnapjait élő kommunista hatalom a temetéssel mutatta meg báránybőrbe bújt ordas arcát – jelentette ki.

Tiszta szándékkal

A kivégzett miniszterelnök életútjának elemzése közben Varjasi Imre kiemelte, Nagy Imre maga mögött hagyta kommunista múltját. Ő és az 1956-os forradalmárok szabad, demokratikus Magyarországot és jobb életet akartak. A kommunisták azonban halált osztottak azoknak, akik kiálltak elveikért – fogalmazott a Hajdúböszörményi Fióklevéltár vezetője.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!