női kézilabda Európa-bajnokság

2020.06.22. 07:42

Köstner Vilmos szerint nem kerültünk rossz csoportba

Köstner Vilmos véleménye szerint elvárható, hogy a következő körbe jusson a válogatott a decemberi Eb-n.

Kumamoto 20191201 Kzilabda 2019 Nk Ni Vilgbajnoksg VB Magyarorszg Spanyolorszg Fot Kovcs Anik A kpen: Kovacsics Anik Tvizi Petra

Fotó: Nemzeti Sport-archív

Mint ismert, múlt héten az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bécsi központjában kisorsolták a decemberi, dán–norvég közös rendezésű Európa-bajnokság csoportjait. Ennek alapján a magyar válogatott ellenfele Hollandia, Szerbia és Horvátország lesz Trondheimben.

A második kalapból

Az EHF végrehajtó bizottsága a koronavírus–járvány miatt két forduló után felfüggesztette az eredetileg május végéig kiírt selejtezőt (a magyar válogatott Montenegróval, Litvániával és Olaszországgal volt egy négyesben), és a 2018-as, franciaországi kontinenstorna – amelyen Magyarország a 7. lett – végeredménye alapján állapította meg a december 3-tól 20-ig tartó Eb 16-os mezőnyét.

A kiemelések alapján az első kalapba került Franciaország, Oroszország, Hollandia, Románia. A magyar együttes a második kalapból, Norvégia, Dánia és Svédország mellől várta a ceremóniát, így biztos volt, hogy ezeket a csapatokat a csoportkörben elkerüli. A harmadikban Montenegró, Németország, Szerbia, Spanyolország, míg a negyedikben Szlovénia, Lengyelország, Csehország és Horvátország szerepelt. Már a sorsolás előtt eldőlt, hogy a dánok az A csoportban, a norvégok a D-ben játsszák csoportmeccseiket. A svédek a B csoportban szerepelnek, míg a világbajnoki címvédő Hollandia a C jelű négyesbe került. Mivel a kettes kalapból három rivális csoportja is biztos volt már, a magyar válogatott így csak a C-be, Hollandia mellé kerülhetett. A harmadik kalapból Szerbia, a negyedik kalapból Horvátország érkezett a négyesünkbe.

Egy ágon a norvégokkal

A középdöntőben – ahová a csoportok első három helyezettje jut – AB és CD ágon folyik tovább a küzdelem, ami azt jelenti, hogy a norvégokkal azonos ágra kerül a magyar válogatott, ahogy a románokkal, a németekkel és a lengyelekkel is. Az águnkat elnézve mindenképpen pozitívum, hogy az első kalapból a franciák és az oroszok is a másikra kerültek, mint ahogy a harmadikból Montenegró és Spanyolország. A magyar válogatott továbbjutása esetén Stavangerben folytathatja, a másik ágon Herning a középdöntő helyszíne. A döntő hétvégét Oslóban rendezik majd. Látható, hogy nem lesz könnyű dolga a kispadon ezen a tornán debütáló Danyi Gábor, Elek Gábor párosnak, különösen pikáns lesz a szerbek elleni mérkőzés, hiszen Oroszország és Kazahsztán mellett ők a jövő márciusra halasztott győri olimpiai selejtezőn is riválisaink lesznek.

Minimum egy meccset nyerni

„Azt gondolom, nem kerültünk rossz csoportba, főleg figyelembe véve azt, hogy a válogatott-tornák közül az Európa-bajnokság számít a legnehezebbnek, hiszen itt töményen vannak az ellenfelek, nem pedig úgy, mint egy vb-n, ahol adódhat rivális olyan kontinensről, ahol jelenleg nem annyira erős a kézilabda”

– magyarázta a Hajdú-bihari Naplónak Köstner Vilmos, a DVSC Schaeffler vezetőedzője.

– Sorsolhattak volna minket nehezebb négyesbe is, látva a kialakult csoportokat valljuk meg, van a miénknél kiegyensúlyozottabb, erősebbnek tűnő. A mai kézilabdában – főleg az európaiban – a technológiának is köszönhetően mindenki ismer mindenkit, nem nagyon lehet meglepetést okozni a másiknak. A földrajzi közelség miatt a délszláv együttesekről mind válogatott-, mind klubszinten még többet tudunk, igaz, ez fordítva is így van. Mivel három csapat kvalifikál minden kvartettből, így figyelembe véve a holland, a szerb és a horvát női kézilabda erejét, véleményem szerint meg kell oldanunk a továbbjutást. A szerbekkel az olimpiai selejtezőtornán jövő tavasszal lesz egy talán még vérre menőbb küzdelmünk, amely nagyon komoly csatának ígérkezik a tét miatt. A horvátok egy újjáalakult, fiatalabb válogatottal képviseltetik magukat, melynek vannak nálunk is játszó vagy jól ismert klasszis játékosai. A hollandokat senkinek nem kell bemutatni, ott vannak a legszűkebb elitben, az elmúlt esztendőkben nagyon komoly eredményeket értek el a világversenyeken, elég annyit elmondani, hogy a regnáló világbajnokról van szó. Bár a legutóbbi összecsapásunkkor, amikor egy selejtezőcsoportban szerepeltünk velük, megosztoztunk a pontokon, összességében Hollandia erősebb a mieinknél. Egy mérkőzést mindenképpen be kell húzni a továbbjutáshoz.

„A szubjektivitást mellőzve, a második helyre taksálom a válogatottat, tehát elvárható, hogy a két délszláv riválist magunk mögé utasítsuk a csoportban”

– mondta el Köstner Vilmos.

MSZ

A női kézilabda Európa–bajnokság csoportbeosztása

A csoport (Herning): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia

B csoport (Frederikshavn): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország

C csoport (Trondheim): Hollandia, Magyarország, Szerbia, Horvátország

D csoport (Trondheim): Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország

Borítókép: Kovacsics Anikó (balról) és Tóvizi Petra jó játéka is kellhet ahhoz, hogy továbblépjen a csoportból a válogatott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában