Helyi közélet

2014.06.11. 15:27

Népművészet a szomszédból

Debrecen - Gyula és Békés megye élő népművészete címmel június 13-án, pénteken, 15 órakor kiállítás nyílik a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Nagy Gál István u. 6.).

Debrecen - Gyula és Békés megye élő népművészete címmel június 13-án, pénteken, 15 órakor kiállítás nyílik a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Nagy Gál István u. 6.).

Köszöntőt mond: Szentei Tamás, DMJV Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztályának vezetője és Gajda Róbert, Gyula Város alpolgármestere.

A kiállítást megnyitja: Széll János etnográfus, fafaragó. Közreműködnek: a Forgórózsa Néptáncegyüttes táncosai.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 1991-ben alakult. Tevékenységi körei közül kiemelkedik a képzés. Az Egyesület a Békés Megyei Művelődési Központtal közösen rendszeresen szervez: népi kismesterségek középfokú szakmai végzettséget nyújtó tanfolyamokat, Népi játék és kismesterség oktatói és a népi játszóház- vezetői kurzusokat.

Táboraikban a megyéből és az ország különböző területeiről érkező alkotók tevékenykednek. Több mint tíz éve rendezik meg az Országos Kosárfonó Mesterkurzust, a Határok Nélküli Néprajzi Népfőiskolát, a Gyermek Népművészeti Tábort és a Nemzetközi Fafaragó Tábor. Rendezvényeik, konferenciáik közül az egyik legfontosabb: a kétévenként megrendezendő Országos Textiles Konferencia. Kétévente hirdetik meg a Gyermek- és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot. Gondoskodnak nem csak a saját tagok, de más alkotók munkáinak a zsűrizéséről is. Hat szervezettel közösen évről-évre megszervezik a Körös-völgyi Sokadalmat. Az egyesület tagjainak bemutatkozó kiállításokat szerveznek nem csak a megyében, de az ország különböző részein. Az utóbbi években Békés Megye Élő Népművészetét bemutatták Franciaországban, Szerbiában, Romániában, Szlovákiában, az USA-ban és Lengyelországban. A kiállításokon túl rendszeresen részt vesznek a megye jelentősebb „népünnepélyein”, ahol mesterség bemutatókkal színesítik a programot.

A kiállítás július 28-ig tekinthető meg. Június 13‒23-ig hétköznapokon 10‒17 óráig, szombatonként 10‒14 óráig, vasárnap, hétfő szünnap. Június 24.‒július 28-ig, hétköznapokon 8‒16 óráig, szombaton, vasárnap zárva.

- Debreceni Művelődési Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában