Helyi közélet

2014.05.29. 13:19

Nézőpont: Őrizem a szemed

<em>Annak idején sokan idegenkedtek a szabálysértési törvény szigorításától, lehurrogva azt a jogalkotói szándékot, miszerint igenis mérlegelés nélkül – 72 órán át tartó – őrizetbe lehessen venni a tulajdon elleni szabálysértések elkövetőit Kerüljön rács mögé az idős ember, mert megeszik egy kakaós csigát valamelyik nagyáruházban? Vihesse el a rendőr azt a meggondolatlan suhancot, aki a zsebébe süllyeszt egy tábla csokit?&nbsp;</em><strong>Ratalics László írása</strong>.

Annak idején sokan idegenkedtek a szabálysértési törvény szigorításától, lehurrogva azt a jogalkotói szándékot, miszerint igenis mérlegelés nélkül – 72 órán át tartó – őrizetbe lehessen venni a tulajdon elleni szabálysértések elkövetőit Kerüljön rács mögé az idős ember, mert megeszik egy kakaós csigát valamelyik nagyáruházban? Vihesse el a rendőr azt a meggondolatlan suhancot, aki a zsebébe süllyeszt egy tábla csokit? Ratalics László írása.

Ha emlékeznek, 2012-ben jókora felhördülést keltett a médiában azoknak a lányoknak az esete, akiket rajtakaptak, amint a próbafülkében magukra húzott ruhában igyekeztek kisunnyogni a pénztárnál. A biztonsági személyzet azonban kiszúrta őket, és a lopási kísérlet vége a rendőrségi fogdán ért véget. Ezt azért már ne, hördültek fel alkotmányjogi szakértők, emberi jogi szervezetek képviselői a törvényt támadva. Az ellenzők mára teljesen elcsöndesedtek. Ebben persze lehet szerepe a közügyekre jellemző viszonylagos apátiának. De annak is, hogy sokan felismerték: a bűnnek akkor sem lehet komolyabb engedményt tenni, ha az elkövetője amúgy nem bűnöző. És hogy a jogalkotónak – a gyakran átkozott Fidesz-két - harmadnak – nem kizárólag az államhatalomtól általában véve berzenkedők hangját kell meghallania, hanem azokét is, akik nap mint nap elszenvedői a lopásoknak: az oly sokszor „megénekelt”, a közbiztonságot kifejezetten rosszként megélő, terményét, tyúkját, szerszámos kamráját, erdejét féltő vidéki emberét.

Ezt, ugye, Kelet-Magyarországon nem szükséges külön megmagyarázni. Nemcsak Debrecenben, hanem egész Hajdú-Bihar megyében csökkent a regisztrált bűncselekmények mennyisége. Amiben nagy szerepe van annak, hogy hatalmasat ugrott a szabálysértési eljárás keretében őrizetbe vett, később a bíróságok által akár elzárással sújtható személyek száma. Debrecenben is voltak szokatlan, „felfújható” esetek, hiszen a rendőrök nyolcvanas éveiben járó öreget és tiniket is vittek fogdára pitiáner áruházi lopásért. De összességében úgy tűnik, többet nyerünk a réven, mint amennyit veszítünk a vámon. Tudják miért? Mert a tolvajok túlnyomó része rászolgál arra, hogy legalább három napon keresztül legfeljebb a mennyezetet bámulhassa, és mert ez idő alatt e bűnözők nincsenek kinn, úgy nem is képesek további szabálysértéseket, bűncselekményeket elkövetni. A mostani kedvező helyzet erre is visszavezethető: akkor vajon megérte?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában