Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.03. 08:42

Születés Hete Miskolcon: nem csak kismamáknak

<p>Miskocon másodszor (az országban hatodszor) rendezik meg május 5-11. között a Születés Hete rendezvénysorozatot. Kedvcsináló beharangozóra kértük fel Kishonthy-Kardos Ritát a Holdam Egyesület tagját.<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/szuletes-hete/cn/boon-news-em_01-20080502-103319"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Születés hete 2008 Miskolc</B></A> [.pdf - 53KB]</p>

ÉM: Másodszor rendezik meg Miskolcon a Születés Hetét. Ha jól tudom, ez a program indukálta magának a Holdam Egyesületnek a születését is.
Kishonthy-Kardos Rita: A Születés Hete országos programsorozat, amelybe, úgy gondoltuk néhányan, jó lenne Miskolcot is bekapcsolni. Valóban ezzel a céllal fogtunk össze, így jött létre a Holdam. Tizenöten járunk össze rendszeresen, de hozzávehetjük a családjainkat is, és egyre bővül az érdeklődők köre.

ÉM: A programot áttekintve: lesz filmvetítés, kiállítás, ezek apropóján alkalmak a közös beszélgetésre. Mind a születésről szólnak?
Kishonthy-Kardos Rita: Az egy hét alatt több mint 40 program lesz, 11 helyszínen. És szó sincs róla, hogy mind csak a születésről szólna. A mi gyermekeink is cseperednek már, ezért a magunk példáján is érezzük, milyen fontos, hogy a születést követő években se maradjon magára a család, felkészültebbek lehessenek, tudják mire számíthatnak, és kaphassanak is segítséget egyre több helyen.

ÉM: Látom, külön felhívják a programban a figyelmet, hogy a gyermekeket sem kell otthon hagyni.
Kishonthy-Kardos Rita: Nem bizony, hiszen gyermekfelügyeletet is biztosítunk. És például a Szinva-teraszon felállítunk egy szoptatós sátrat is, ahol pelenkázásra, szoptatásra adunk lehetőséget. A célunk az, hogy erre egyre több intézményben is gondoljanak. Mi is tervezzük, hogy minden nagyobb városi rendezvényen megjelenünk majd ezzel, illetve a remélhetőleg egyre profibban felszerelt sátrunkkal.

ÉM: A honlapjukon őrangyalokat kerestek. Találtak?
Kishonthy-Kardos Rita: A vendégek fogadására, az előadók kíséretére, útbaigazításra kértük önkéntesek jelentkezését. 16 emberre volna szükség, 10-en jelentkeztek már. Reméljük, lesz még követőjük, hiszen a félnapos segítség révén közvetlenebb lehetőség adódik a részvételre.

ÉM: Csak miskolciakra számítanak?
Kishonthy-Kardos Rita: Nem, egyre többen érdeklődnek más városokból is. Az encsi polgármester azt ígérte, kellő számú jelentkező esetén akár külön buszt is biztosít. Egy-egy aktív kismama elegendő ahhoz, hogy másutt is kövessék a példát. Abban is bízunk, hogy egyre több intézményben terjed majd a családbarát szemlélet. A Megyei Egészségbiztosítási Pénztárban igazi partnerre leltünk: kifejezetten kismamáknak egy ideje rendszeresen külön fogadónapot tartanak, a jövő héten pedig „ki is vonulnak” a rendezvényünkre.

ÉM: Tudom nem könnyű, de kiemelne egyetlen programot a sorból?
Kishonthy-Kardos Rita: Szombaton délelőtt civil női szervezetek és kezdeményezések mutatkoznak be. Fontosnak tartom, hogy együtt, egy helyen láthassuk, mennyi női aktivitás van városunkban.

A Holdam Egyesület honlapja: www.holdam.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!