Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.26. 06:10

Szükség van a bölcsődékre

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az utóbbi időben a bölcsődéket, mintha a föld nyelte volna el, ám bebizonyosodott: igenis szükség van a kisdedóvókra. Megyei körképet készítettünk!&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztukbolcsi_sp.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/szukseg-van-a-bolcsodekre/cn/szon-news-km_01-20071125-070854"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>további információk</B></A> [.pdf - 47KB]</p>

Nyíregyházán újra üzeelhetnek a régi kisdedóvók

Nyíregyháza képviselőtestülete a napokban fogadta el a város jövő évi költségvetési koncepcióját, amely a 2008. év elején a költségvetés tükrében ölt majd végső formát. Az ebben szereplő terveket úgy lehetne megfogalmazni röviden, hogy a fejlesztések mindegyike a városlakók mindennapi életminőségének javítását szolgálják – mondta el lapunknak Csabai Lászlóné polgármester.

Az egyik ilyen örömteli racionalizálást igénylő feladat a bölcsődei férőhelyek növelése. Közel 150 férőhelyre van további igénye a városnak. Ez azért is jó hír – mondta a városvezető – mert a kismamáknak van lehetőségük arra, hogy dolgozzanak. Ennek minden feltétele adott. Az megnyugtató, hogy a korábbi közgyűlési döntésnek köszönhetően, kisebb átalakítással újra régi funkciójában üzemelhetnek majd a hajdani kisdedóvók.

Óvoda mellett bölcsi is Záhonyban

Záhony történetében először az idén kezdte meg működését a bölcsőde. Régi vágya valósult meg azoknak, akik a határvárosban bölcsődében szerették volna elhelyezni gyermeküket. A kisgyermekesek igényét felismerve és felmérve a képviselô-testület információkat gyűjtött az intézmény megnyitásáról, s az idén tavasszal megbízta a záhonyi Hétszínvirág Óvoda vezetőjét, Dallosné Rozgonyi Máriát, hogy tegye meg a szükséges elôkészületeket az óvoda épületében megnyíló bölcsődéhez. Bár az új intézmény szakmailag önálló, s nem oktatási, hanem egészségügyi intézmény, a többcélúvá váló intézmény új neve: Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde lett.

 

Gyakori az elutasítás

A fehérgyarmati bölcsőde az idei év július 1-jén közös igazgatás alá került a Kölcsey Ferenc Általános Iskolával és a város óvodáival.
– A bölcsődénk 24 férőhelyes és mivel ennél sokkal több helyre lenne igény, sajnos több esetben voltunk kénytelenek elutasítani gyereket – tájékoztatott Farkasné Kiss Krisztina, a polgármesteri hivatal oktatási referense, aki elmondta: a bölcsődében két csoportot működtetnek, s az ide járó kicsikkel négy gondozónő foglalkozik. Rajtuk kívül két technikai dolgozót is alkalmaznak.

 

Apróságok mellett sérült fiatalok Kisvárdán

Kisvárdán is formabontó, ugyanakkor példás módon ugyancsak többcélúként működik az intézmény. A Kállai Árpádné vezette létesítménynek már pusztán a neve is elárulja, hogy a kik a lakói: Városi Bölcsőde és Rehabilitációs Napközi Otthon. Azaz az intézmény falai között nevelkednek az apróságok mellett a sérült fiatalok is.

Ragaszkodtak a bölcsődéhez

Megyénkben talán Buj az egyetlen olyan község, ahol még bölcsőde működik. A rendszerváltás után megszűnt a normatív támogatás, a bölcsőde nem tartozott a kötelező intézmények közé, ezért sok város és község megszüntette ezt a fajta gyermekintézményt.

– Úgy gondoltuk, hogy nyolc asszonynak tudunk munkát adni a bölcsődében, a gyermekek meg jó helyen vannak, ezért megtartottuk a bölcsődét a normatív támogatás megszűnése után is. Minden évben borotva élen táncoltunk a költségvetését illetően, minden évben felvetődött a bezárás gondolata, azonban győzött az az érv, hogy van létjogosultsága. Aztán központilag is rájöttek, hogy szükség van bölcsődékre, s már adnak rá normatív támogatást, így már nem kell annyit rá költenünk, mint korábban. Tavaly támogatást is adott az önkormányzat a bölcsődék felújítására, mi is nyertünk 20 millió forintot – tudtuk meg Frank Sándortól, Buj polgármesterétől.

 

Jót tesz nekik a bölcsi

Jót tesz a kicsiknek a bölcsőde, és ez a legkisebbekre, a hat hónaposokra is igaz - vallja Benkó Gáborné, a nyíregyházi Nefelejcs bölcsőde vezetője. - Közösségi emberré válnak, erősebbek lesznek, az immunrendszerük rövidebb idő alatt válik erősöbbé, s kevésbé érzékenyek, mint azok a társaik, akik ugyanebben a korban otthon, a szüleikkel élnek. Hat hónapos kortól fogadjuk a gyerekeket, s bár lehet, hogy furcsának tűnik, de ők hamarabb beilleszkednek, mint az idősebb társaik. Az anyukák bármikor bejöhetnek megszoptatni a gyerekeket és gyakran csak 4-5 órára hagyják itt őket, ez pedig lehetővé teszi, hogy szinte folyamatosan együtt lehessenek a kicsik a szüleikkel. A bölcsődék túlterhetségével kapcsolatban Benkó Gáborné elmondta: ők is azt tapasztalják, hogy jóval több férőhelyre lenne igény, de bízik abban, hogy a most felvázolt tervek nyomán hamarosan újabb bölcsőde-helyekkel gazdagodik a város, ez pedig sokat javíthat a helyzeten.

 

Bujon a bölcsőde 1973 szeptemberétől működik. A vezetője 16 éve Frank Sándorné, aki előtte gondozóként dolgozott, vagyis immár 25 éve a bölcsőde a munkahelye.
– A 20 férőhelyes bölcsőde kihasználtsága 100-120 százalékos szokott lenni. Ez is jelzi, hogy van rá igény. Amikor a mezőgazdaságban idénymunka van, még több apróság van velünk. Már hat hónapos kortól felvehetjük a gyermekeket. Aki helyben dolgozik, már ilyen korban elhozza gyermekét a bölcsődébe, aki pedig távolabb dolgozik, általában két évesen hozza a kicsit. Tőlünk a gyermekek három évesen mennek tovább az óvodába – mondta a gyermekintézmény vezetője.

Kapcsolódó cikkek:

- Sipos Mariann, Kovács Bertalan, Koncz Nóra, M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!