“Napjainkban nem mindegy, ki, milyen iskolát végez”

“Napjainkban nem mindegy, ki, milyen iskolát végez”
© Illusztráció: Derencsényi István
Debrecen – A napokban hirdették ki a 2016-os felsőoktatási felvételi ponthatárait, közel 75 ezer hallgató került be valamilyen felsőoktatási intézménybe. Ennek kapcsán arról kérdeztük a fiatalokat, szerintük mennyire lehet manapság diploma nélkül boldogulni.

Ez nagyban függ a foglalkozástól. Napjainkban nem mindegy, ki, milyen iskolát végez. Az biztos, hogy diplomával a fizetés is magasabb lehet – nyilatkozott lapunknak Máyer Debóra.

Máyer Debóra Máyer Debóra ©

– A mai munkaerőpiacon szerintem fontos a diploma. Nem lehetetlen nélküle boldogulni, de sokkal könnyebb vele – válaszolta Som Éva.

Som Éva Som Éva ©

– Amennyiben valaki a gazdaság, informatika területén tevékenykedne, oklevél nélkül is megteheti – mondta Buda Máté.

Buda Máté Buda Máté ©

– Mielőtt a fiatalok belevágnak a diploma megszerzésébe, érdemes átgondolniuk, milyen szakot választanak, hiszen rengeteg szakmához nem szükségeltetik a papír – mutatott rá Lázár Viktória.

Lázár Viktória Lázár Viktória ©

– Lehet boldogulni nélküle. A vegyész szakmát tudnám felhozni példaként: ha valaki elvégzi a technikumot, nem kell még egy diplomát is szereznie ahhoz, hogy munkát találjon magának. Nem neki kell majd keresgetnie, hanem jelentkezni fognak érte – hallhattuk Korin Boglárkától.

Korin Boglárka Korin Boglárka ©

– Diploma nélkül is lehet boldogulni, csupán egy jó szakma kell hozzá. Számomra azonban tervbe van véve a papír megszerzése – felelte kérdésünkre Réz Petra.

Réz Petra Réz Petra ©

HBN–BL | Fotó: Derencsényi István