Helyi közélet

2013.04.09. 18:31

Hogy legeltethessen más is

Hortobágy - Megváltozott a koncepció, értelmetlenné vált a 10 millió eurós uniós projekt megvalósítása.

Hortobágy - Megváltozott a koncepció, értelmetlenné vált a 10 millió eurós uniós projekt megvalósítása.Természetvédelmi célú legeltetés megvalósítása a nemzeti park területén található vizes élőhelyeken. Ezzel a céllal pályázott és nyert uniós támogatást tavaly a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., ám az idén márciustól a nemzeti parkhoz tartozó gazdasági társaság új vezetősége felbontja az összesen 10 millió eurós összköltségvetésű projekt támogatási szerződését. Erről a múlt héten közleményt juttattak el az MTI-hez.

Átgondolatlanul

Indoklásában a cég úgy fogalmazott: „...a pályázatot jogi értelemben átgondolatlanul, előkészítetlenül nyújtották be, illetve az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokat sem vették figyelembe...”. Az érvek között szerepel még, hogy a projekt kezdete, azaz tavaly szeptember óta az ég világon semmi nem történt benne. Még vezetőségcsere esetén is ritka eset ez, így kíváncsiak voltunk, mi az, ami ennyire okafogyottá vált a Hortobágyon, és hogyan helyettesíthető, hiszen a távirati irodának eljuttatott közlemény szerint „egy időközben megjelent kormányhatározatnak köszönhetően külső források bevonása nélkül is megvalósítható.

A miniszteri biztossága mellett a génmegőrző kft. ügyvezetőjének kinevezett dr. Szabó Csaba szerint alapvetően nem volt rossz elképzelés az előző vezetőség részéről a legeltetéshez szükséges élőhelyek kialakítása, illetve az állatállomány növelése, de azóta megváltozott a koncepció. Korábban 13 ezer hektár terület állt rendelkezésére a kft.-nek, amely az állatsűrűséget ezért meg akarta duplázni, ehhez a projekt keretében vásárolt volna 1300 marhát, 200 bivalyt és 500 birkát. Azonban az új koncepció a felére csökkenti a kft. saját területét, és inkább olyan állattartóknak adja bérbe, akik eddig nem jutottak ilyen lehetőséghez. Így viszont már elegendő a kft. állatállománya, felesleges újabbak beszerzése, illetve a tervezett vizes élőhelyek kialakítása.

A génmegőrzésen túl

Az ügyvezető elmondta, a támogatási szerződés felmondása semmilyen anyagi hátránnyal nem jár. Arról is beszélt, hogy a génmegőrzés mellett fontosnak tartja az árutermelést is, hiszen éppen az általuk eladásra kínált „portékával” csinálhatnak jó hírverést az ottani génállománynak.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában