Autó - Motor

2015.01.02. 14:44

Elektromos autózás: kötelező lépések

Debrecen - Öt év múlva már Magyarországon is sok elektromos autó közlekedhet az utakon.

Debrecen - Öt év múlva már Magyarországon is sok elektromos autó közlekedhet az utakon.

Az Európai Unió tagállamainak, köztük Magyarországnak két éve van arra, hogy felállítsa szakpolitikai keretét az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítéséről szóló új EU-s irányelv szerint.

Hatályba lép

Ennek megfelelően 2016. november 18-ig hatályba kell léptetniük az Európai Unió által meghatározott céljait szem előtt tartó törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket. Az irányelv megfelelő keretet biztosít a Jedlik Ányos terv legfontosabb lépései és legfőbb elemei számára, ennek köszönhetően pedig 2020-ra Magyarország is meghatározó szerepet tölthet be az EU kiépülő infrastruktúrájában – közölte a Magyar Elektromobilitás Szövetség.

Hogy épül ki?

Az Európai Unió célkitűzése szerint 2020-ra a megújuló energiaforrásokból előállított energia részarányának 10 százalékot kell elérnie a közlekedési ágazatban. Ezt a célt szolgálja a 2014. november 17-én hatályba lépett uniós irányelv, amely minden egyes tagállama számára meghatározza az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítését. Az egyes országok az Európai Uniónak megküldött nemzeti szakpolitikai kereteik révén biztosítják, hogy 2020. december 31-ig elérik az általuk becsült és vállalt töltőállomások kiépítését. Az irányelv szerint tíz autónként legalább egy töltőállomást célszerű alapul venni, az autók típusának, a töltési technológiának és a rendelkezésre álló magán-töltőállomások függvényében is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!