Nagyvilág

2019.01.24. 16:38

Időjárás-jelentés - 2019. január 24.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A szárazföldünktől nyugatra elterülő anticiklon peremén egy ciklon örvénylik, melynek frontális felhőzete éppen a Brit-szigeteket érte el, borongós, esős időt okozva a térségben. A Genovai-öböl mentén újabb mediterrán ciklon alakult ki, amelyek gyakorlatilag futószalagon képződnek a különböző hőmérsékletű légtömegek találkozásának, illetve az Alpok hatásának köszönhetően. Ezeken a vidékeken tehát változékony idő jellemző, változóan felhős éggel, esővel, záporral.

Ha egy kicsit keletebbre tekintünk ott szintén egy hasonlóan kialakult ciklon maradványa okoz többfelé vegyes halmazállapotú csapadékot, havazást, hószállingózást. A Kelet-európai-síkságot még mindig anticiklon uralja. A leghidegebb is ezen légköri képződmény északkeleti peremén van, néhol a -22 fokot is átlépi a hőmérő higanyszála.

A legenyhébb idő továbbra is az Ibériai-félsziget déli csücskében van, általában 15, 17 fok közé melegszik fel a levegő a legmelegebb órákban. A Kárpát-medencét péntek estig a már említett mediterrán ciklon éri el, aminek következtében a déli, délkeleti megyékben ismét többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Éjszaka jobbára borult lesz az ég, és sokfelé várható havazás, hószállingózás, keleten, délkeleten vegyes csapadék is lehet. Ezt követően egy kisebb szünet után főként a déli megyékben kisebb havazás, keletebbre pedig havas eső valószínű. Az északi, északkeleti szél megélénkül, több helyen megerősödik, északkeleten, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. Elsősorban a Nyírségben, a Bakony térségében, péntek estétől délnyugaton hófúvás is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, -5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -2, +2 fok között várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!