Nagyvilág

2019.01.17. 14:45

30 tény a nagyvilágból, amely téged is meg fog lepni

Tudtad, hogy a piócáknak hány agya van? Vagy, hogy a nyelvünk sokkal másabb pozíciót foglal el a szánkba, mint azt gondolnád? Esetleg, arról van fogalmad, hogy a cipőfűzőt miért kell állandóan újra bekötni? Készülj fel, most ezekre is választ fog kapni, ám lehet, hogy nem épp olyat, amire számítottál. A Bright Side összegyűjtött néhány igazán meglepő tényt, amelytől a te állad is le fog esni.

Tudtad, hogy a piócáknak hány agya van? Vagy, hogy a nyelvünk sokkal másabb pozíciót foglal el a szánkba, mint azt gondolnád? Esetleg, arról van fogalmad, hogy a cipőfűzőt miért kell állandóan újra bekötni? Készülj fel, most ezekre is választ fog kapni, ám lehet, hogy nem épp olyat, amire számítottál. A Bright Side összegyűjtött néhány igazán meglepő tényt, amelytől a te állad is le fog esni.

1. A piócának összesen 32 agya van.

2. Azok a skizofréniás betegek, akik siketet, nem hallanak hangokat a fejükben. Ehelyett kezeket látnak maguk előtt jelnyelven beszélni.

3. A legtöbb ember észre sem veszi, hogy ha nem használja a nyelvét, akkor az konkrétan közelebb van a szájpadlásához, mint a szája alsó részéhez.

4. A Hans-sziget egy aprócska földdarab a Jeges-tengerben, amiért Kanada és Dánia is "harcol". Néhány havonta hol egyik, hol a másik ország katonái ellátogatnak a szigetre és kitűzik a saját országuk zászlaját pár üveg alkohol kíséretében. A dánok pálinkát, a kanadaiak whiskeyt szoktak ott hagyni. A csapatok eltávolítják a másik ország zászlaját, kicserélik a saját országukéra, majd megisszák az "ellenség" italát.

5. A legnagyobb korkülönbség ikrek között 87 nap.

6. Az ókori Rómában a gazdag emberek egy igazán különleges fogással ünnepeltek: egy csirkével megtöltöttek egy kacsát, amit egy libába töltöttek, amit egy malacba helyeztek, de ez még nem elég, ugyanis ezzel az egésszel megtöltöttek egy tehenet.

7. Ha egy fogat gyökerestől vesztünk el, akkor azt simán vissza lehet tenni a helyére, mivel meg fog gyógyulni rendesen.

8. Az OMG (Oh my God - Istenem!) rövidítést legelőször Winston Churchill brit politikus használta.

9. Az első ember, akinek nagy hatása volt a Föld klímájára, az nem volt más, mint Dzsingisz kán. A hódításai során több mint 40 millió ember halt meg. Azokon a területeken, amelyeket a tömeges mészárlás miatt már nem műveltek, fák nőttek, ezek pedig rengeteg szén-dioxidot alakítottak át oxigénné, ami ahhoz vezetett, hogy a bolygón csökkent a hőmérséklet.

10. Egy tanulmány szerint a koraszülöttek nagyobb eséllyel lesznek balkezesek, mint azok, akik időben jönnek a világra.

11. Néhány békafaj a szemét használja ahhoz, hogy az ételt le tudják nyelni.

12. A tudósok szerint ugyanolyan biokémiai folyamatok mennek végbe az emberi testben, mikor szerelembe esünk, mintha kényszer-betegségünk lenne.

13. Az ízlelőbimbóink nem működnek nyál nélkül, tehát ha a kiszáradt nyelvedre teszel valamilyen ételt, akkor nem érzed annak az ízét.

14. Shakespearnek köszönhetően az angol nyelv mintegy 1,7 ezer szóval bővült, valamint a Jessica név megalkotása is neki köszönhető.

15. A cipőfűző azért oldódik ki állandóan, mert - mint kiderült - sétálás közben 7-szer akkora nyomás nehezedik a fűzőkre, mint általában.

16. Az ember szervezetében annyi szén van, hogy abból 9 ezer ceruzát lehetne készíteni.

17. A kék bálnának a nyelve olyan nehéz, mint egy elefánt.

18. A tudósok szerint a frissen vágott fűnek azért van olyan jellegzetes illata, mert ezzel figyelmezteti a többi fűszálat a közeledő veszélyre.

19. A polidaktília, vagyis a sokujjúság örökölhető.

20. A kilencöves tatunak mindig négy genetikailag azonos kicsinye születik.

21. A kalózok nem azért hordtak fekete szemfedőt, hogy ezzel takarják el a hiányzó szemüket. Ez csak egy trükk volt a részükről, ugyanis a letakart szemükkel jobban láttak a sötétben, mivel a letakart szemüknek nem hirtelen kellett alkalmazkodnia a sötéthez.

22. Körülbelül 400 fóbia létezik.

23. A KitKatben töltelékként azokat a KitKateket használják fel összedarálva, amelyek nem feleltek meg a minőség-ellenőrzésen.

24. Az első webkamerát a Cambridge Egyetemen helyezték üzembe egy kávéfőző mellett. Arra használták, hogy a dolgozók, akiknek az étkezőtől távolabb volt az irodájuk, lássák, hogy a van-e még kávé. Így sok időt spóroltak meg maguknak, mivel nem kellett feleslegesen járkálniuk.

25. Ha autóval el tudnánk menni a Holdig, akkor 100 km/h-ás sebességgel is körülbelül 6 hónapig tartana az út.

26. Egy alpaka képes belebetegedni és belehalni a magányba.

27. A Tűzgyűrűnek nevezett terület a Csendes Óceánnal határolt partvidéken fekszik. Nevét onnan kapta, hogy a Földön lévő 540 működő vulkánból 328 ezen a részen található, ráadásul a földrengések és a vulkánkitörések 75 százaléka is ott történik.

28. A Szaturnusz képes lenne lebegni a víz tetején.

29. A fehér pöttyök, amiket a szemünk előtt látunk, ha felnézünk az égre, nem mások mint fehérvérsejtek.

30. Albert Einstein szemét a tudós szemésze kapta meg, miután Einstein meghalt. Úgy hírlik, hogy ez a ritka "ajándék" még mindig biztonságban van valahol New Yorkban.

Forrás: Bright Side


[related-post post_id="4096578"]

[related-post post_id="4095667"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!