Nagyvilág

2019.01.18. 10:15

10 különleges sziget a nagyvilágból

Amikor a tökéletes vakációhelyszínt keressük, sokaknak egy gyönyörű, trópusi sziget jut először az eszébe. Azonban vannak olyan szigetek, amelyek teljesen rácáfolnak erre a sztereotípiára, megérdemlik, hogy egy másik listára kerüljenek. A Bright Side pedig készített is egy felsorolást azokról a helyekről, amelyek nem a paradicsomi állapotot juttatják azonnal az eszünkbe.

Amikor a tökéletes vakációhelyszínt keressük, sokaknak egy gyönyörű, trópusi sziget jut először az eszébe. Azonban vannak olyan szigetek, amelyek teljesen rácáfolnak erre a sztereotípiára, megérdemlik, hogy egy másik listára kerüljenek. A Bright Side pedig készített is egy felsorolást azokról a helyekről, amelyek nem a paradicsomi állapotot juttatják azonnal az eszünkbe.

1. Goqui szigete

Ez a sziget a tökéletes példa arra, hogy a természet bármit visszafoglal, ha elég időt hagyunk neki. Ez a kis halászfalu akkor lett teljesen elhagyatott, mikor a halászok elköltöztek onnan. Azóta a természet végzi a dolgát, ma már az összes utcát beborította a zöld növényzet.

2. Vízalatti vízesés illúziója Mauritius szigetén

Ez lehet kicsit kakukktojásként szerepel a többi között, ugyanis a sziget gyönyörű, igazi turistaparadicsom, ám van valami, amiben mégis különleges. Ez pedig nem más, mint az, hogy a szigetet körülvevő természeti kincsek egy igazán különleges illúziót keltenek. A magasból nézve a víz alatti homok és az iszap lerakódások azt a látszatot keltik, hogy hatalmas vízesések vannak a víz alatt.

3. Bouvet-sziget

A Bouvet-sziget valószínűleg az egyik legtávolabbi sziget az egész bolygón, az Atlanti-óceán déli részén. A teljes elszigeteltség miatt több alkalommal is felfedezték. A legelső felfedezés Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier nevéhez fűződik, ő 1739-ben járt a szigeten, ám az információi olyan pontatlanok voltak, hogy 1808-ig senki nem találta meg. Akkor a brit James Lindsay-nek sikerült a szigetre rátalálnia, és el is nevezte Lindsay-szigetnek. 17 évvel később ismét felfedezték, akkor Liverpool-szigetek lett a neve. Végül 1971-ben kapta meg a Bouvet-sziget elnevezést, az eredeti felfedezője után.

4. Clipperton-sziget

A Clipperton-sziget egy 6 négyzetkilométeres kis korall atoll a Cendes-óceánon. Minden szárazföldtől több ezer kilométerre található, az 1900-as években bányászatra használtál. 1910 körül építettek egy világítótornyot, és mintegy 100 ember költözött oda, köztük egész családok is. Kéthavonta érkezett egy hajó, amely élelmet és egyéb létszükségleti dolgokat vitt az ott élőknek. 1914-ben azonban a mexikói forradalom miatt nem érkezett több hajó. A szigeten lévő embereket elfelejtették, és ottmaradtak egy olyan területen, ahol sem erdő, sem megművelhető talaj nem volt. 1917-ben a még életben lévő alultáplált 3 nőt és 8 gyereket egy amerikai hajó mentette ki.

5. Ernst Thälmann-sziget

Az Ernst Thälmann-sziget egy kicsi földdarab Kuba mellett. 1972-ben Fidel Castro kubai vezető látta vendégül Erich Honecker NDK-s vezetőt, ennek alkalmával nevezték el a sziget Ernst Thälmann-nek, majd a kubaiak az NDK-nak ajándékozták. A legérdekesebb azonban az egészben az, hogy azóta a berlini fal leomlott és Kelet-, illetve Nyugat-Németország egyesült, ám a sziget neve egyetlen dokumentumban sem szerepel. Tehát technikailag ez a kis sziget az NDK még ma is élő része.

6. Palmyra-atoll

Palmyra-atoll a világ egyik legelszigeteltebb része a Földnek. Gyönyörű lagúnái vannak, sűrű esőerdővel van borítva a felszíne, valamint a tengeri élővilága is változatos. Igazi paradicsomi állapotnak tűnik, ám elég sok babona és hiedelem lengi körbe a kis szigetet, mivel néhány hajó rejtélyes körülmények között tűnt el a környéken. Ennek ellenére, ha mégis szeretnéd meglátogatni, akkor különleges engedélyekre van szükséged, ráadásul a turisták száma is korlátozva van.

7. Vulcan Point sziget

A Fülöp-szigetek északi részén van egy Taal nevű tó, abban a tóban van egy Taal Vulcano nevű sziget, annak a közepén van egy tó, ami gyakorlatilag a vulkán elárasztott krátere. Ennek a tónak a közepén pedig van egy másik sziget a Vulcan Point sziget. Tehát ez a szigetet matrjoska babája.

8. Fort Carroll

Álmodtál már arról, hogy van egy egész szigeted? Ha igen, akkor biztos az is eszedbe jutott, hogy ezt csak a nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak. Meg lennél lepve, ha tudnád, hogy egyes szigetek igencsak olcsóak, ám mégsem kellenek senkinek. Példának okáért ott van a Fort Carroll.

Az erődítményt az amerikai hadsereg építette, ám az utóbbi időben már magánkézben van. A tulajdonosa úgy gondolta, hogy szállodát, éttermeket és kaszinókat is működtet majd rajta, ám kiderült, hogy ez lehetetlen. A legfőbb oka ennek az, hogy az évek során rengeteg madár lakhelye lett, éppen ezért csak akkor lehet oda bármit is építeni, ha az nem zavarja a madarak életét.

9. Szokotra

Szokotra szigete teljesen úgy néz ki, mintha egy másik bolygóhoz tartozna, sokan úgy vélik, hogy ez maga az Édenkert. A sziget annyira hosszú ideig volt elszigetelve, hogy számos olyan növény található rajta, amit sehol máshol nem lehet megtalálni a Földön. Példának okáért ott van a sárkányvérfa, ami teljesen úgy néz ki, mint egy esernyő.

10. Diavik gyémántbánya

Az egész sziget gyakorlatilag egy nagy gyémántbánya Kanada északi részén. A bánya 2003-ban nyílt meg, azóta pedig több mint 100 millió karát gyémántot hoztak a felszínre, ami megközelítőleg 20 tonna.

Forrás: Bright Side


[related-post post_id="4011773"]

[related-post post_id="4006864"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!