Nagyvilág

2018.12.18. 16:27

Nem csak stratégiai döntés a vidék fejlesztése

Debrecen - Vidékfejlesztési agrármérnök képzést is indít a Debreceni Egyetem a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Debrecen - Vidékfejlesztési agrármérnök képzést is indít a Debreceni Egyetem a Partiumi Keresztény Egyetemen.

A Partium területén 400 ezer magyar él, számukra biztosít magyar nyelvű felsőoktatási képzéseket a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem. Az intézményben azonban egyelőre kevés olyan szakot választhatnak a hallgatók, amely a gazdasági szférához kötődne, illetve olyan modern szakemberképzést tenne lehetővé, amely a térség regionális súlyának növelését eredményezhetné – közölte a hirek.unideb.hu.

– A mi közösségünk kétharmada vidéki településeken él és főként agrártevékenységet folytat, úgyhogy a vidék fejlesztése nemcsak stratégiai, hanem nemzetpolitikai kérdés is. Ezért kiemelten fontos számunkra, hogy a Debreceni Egyetemmel együttműködve ezen a területen tudjuk bővíteni a képzési profilunkat – hangsúlyozta Szilágyi Ferenc, a Partiumi Keresztény Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kar dékánja.

Az intézményben évek óta működő mezőgazdasági mérnök alapszak mellett jövőre a vidékfejlesztési agrár­mérnök alapképzés is elindulhat, szintén a Debreceni Egyetem segítségével.

– A vidékfejlesztési agrár­mérnök a Gazdaságtudományi Kar egyik legnépszerűbb szakja, minden bizonnyal Nagyváradon is sikerrel működik majd, hiszen nagy igény mutatkozik az ilyen jellegű képzések iránt. Az elmúlt hónapokban elkészítettük a határon túli képzés akkreditációs anyagát, benyújtottuk a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz. Úgy gondoljuk, hogy 2019 szeptemberében 20–25 hallgatóval tudjuk megkezdeni az oktatást – emelte ki Pető Károly, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Tematikus együttműködés

A szak hazai és határon túli tantárgyfelelős oktatói workshopon találkoztak, hogy megbeszéljék, melyek azok a román sajátosságok (gazdaság, jog, társadalom), melyek tantárgyi adaptációt igényelnek. A képzés indítása a „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” című pályázat keretében valósul meg.

– A Debreceni Egyetem egyik küldetése, hogy a határon túli magyar felsőoktatási intézményekkel közös képzéseket alakítson ki, elsősorban a Kárpát-medencében. Ebben a programban összesen négy határon túli felsőoktatási intézmény vesz részt: a Partiumi Keresztény Egyetem mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint a Konstantin Filozófus Egyetem – tájékoztatott – a hirek.unideb.hu-n keresztül – Forisek Péter, a projekt egyik szakmai vezetője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!