Nagyvilág

2018.11.12. 14:07

Ha baleset vagy tűzeset van…

Debrecen - Román-magyar együttműködés a határ mindkét oldalán felmerülő katasztrófavédelmi helyzetek megoldására.

Debrecen - Román-magyar együttműködés a határ mindkét oldalán felmerülő katasztrófavédelmi helyzetek megoldására.

  • A közös projektben résztevő szervezetek célja, hogy megelőzzék a két ország határ menti térségében a természeti és ipari katasztrófákat, baleseteket, tűzeseteket, és a már bekövetkezett eseteknél növeljék a reagálóképességet.
  • Az erről tartott hétfői konferencia témái között szerepelt a Hajdúszoboszlón megvalósuló oktató- és kiképző központ, ahol a hivatásos és önkéntes tűzoltók készülhetnek a fel a különböző katasztrófahelyzetek szakszerű felszámolására. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Bihor megyei SARTISS – Különleges helyzetek esetén segítséget nyújtó egyesülettel pályázott sikeresen az Európai Unió Interreg V-A Románia-Magyarország Programra.
  • A körülbelül 1,2 millió euró összköltségű, az „Együttes határon átnyúló megközelítés a jobb együttműködésért és közös felkészültségért a kockázat-megelőzés és katasztrófakezelés terén a Bihor és Hajdú-Bihar Eurorégióban” elnevezésű projekt idén áprilisban indult útjára, s várhatóan 2020 márciusáig fog tartani.
  • Sikeresen pályázott együtt a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Bihor megyei SARTISS – Különleges helyzetek esetén segítséget nyújtó egyesülettel az Európai Unió Interreg V-A Románia-Magyarország programban. A körülbelül 1,2 millió euró összköltségű, az „Együttes határon átnyúló megközelítés a jobb együttműködésért és közös felkészültségért a kockázat-megelőzés és katasztrófakezelés terén a Bihor és Hajdú-Bihar Eurorégióban” elnevezésű projekt idén áprilisban indult útjára, s várhatóan 2020 márciusáig fog tartani. A részt vevő román és magyar szervezetek közös célja, hogy megelőzzék a két ország határ menti térségében a természeti és ipari katasztrófákat, baleseteket, tűzeseteket, és a már bekövetkezett helyzeteknél növeljék a reagálóképességet. Az erről tartott hétfői konferencia témái között szerepelt a Hajdúszoboszlón megvalósuló oktató- és kiképző központ, ahol hivatásos és önkéntes tűzoltók készülhetnek a fel a különböző katasztrófahelyzetek szakszerű felszámolására.

    – Mérlegeltük a lehetőségeket, hogyan tudunk hozzájárulni a határ menti területeken élők és közlekedők mindennapi életéhez, hogyan tudjuk fokozni a biztonságukat – mondta Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Partnerség a jövőért konferencia hétfői megnyitóján. A tapasztalatok szerint a szélsőséges időjárási jelenségek és néhány közúti baleset teszik szükségessé a két ország tűzoltóinak közös munkáját.

    – Az embereknek tisztában kell lennie azzal, ha bajba kerülnek, akár a magyar, akár a román oldalon, a segítség a lehető legrövidebb időn belül megérkezik, és szakszerűen, gyorsan megtörténik a beavatkozás – mutatott rá Kovács Ferenc, és hozzátette, a társszervezetek együttműködésének haszonélvezői a határ mentén élők lesznek. Hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy a pályázat lezárása után a tapasztalatokat, a felhalmozott tudást magas fokú szakmai képzéssel átadhassák a beavatkozó állománynak.

    PtkI

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!