Nagyvilág

2018.10.10. 14:37

Rjabkov: az atomfegyver-korlátozási rendszer kritikus elemeit veszélyezteti az orosz-amerikai feszültség

London - Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a nukleáris fegyverzetkorlátozási rendszer kritikus fontosságú elemeit veszélyezteti az Egyesült Államok és Oroszország rossz viszonya.

London - Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a nukleáris fegyverzetkorlátozási rendszer kritikus fontosságú elemeit veszélyezteti az Egyesült Államok és Oroszország rossz viszonya.

Rjabkov a Financial Timesnak adott, a londoni üzleti napilap online kiadásán szerdán megjelent interjúban kijelentette: az amerikai politikai mechanizmus "teljes működésképtelensége" miatt szerződések járhatnak le, és a fegyverzetkorlátozási infrastruktúra több eleme is elveszhet. "Az egész építmény ingatag" - fogalmazott az orosz politikus.

A brit lap felidézi, hogy a NATO és az Egyesült Államok az európai közepes és rövid hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) 1987-ben kötött egyezmény megsértésével vádolja Oroszországot, Moszkva szerint ugyanakkor az európai telepítésű amerikai szárazföldi rakétavédelmi rendszerekkel Oroszország is célba vehető.

Rjabkov szerint a júliusban Helsinkiben tartott orosz-amerikai csúcsértekezlet után igen hamar "elpárologtak" az arra utaló jelek is, hogy nyitást lehet elérni az Egyesült Államokkal fenntartott viszonyban.

"Még a folyamatos párbeszéd legkezdetibb, kifejletlen kilátásait is azonnal megtorpedózták azok, akik semmiféle jövőbeni amerikai-orosz kapcsolatrendszerben nem hisznek" - fogalmazott az orosz külügyminiszter-helyettes.

Szergej Rjabkov szerint a mára kialakult helyzet "sokkal-sokkal rosszabb a legforróbb, vagy inkább a leghidegebb múltbeli epizódoknál is".

Hozzátette: a kétoldalú kapcsolatok megromlása veszélyezteti az előrelépést a nukleáris fegyverzetkorlátozási szerződések megerősítésében, mivel az amerikai kormány nem hajlandó érdemi tárgyalásokra.

Rjabkov szerint ebben a helyzetben "nem mondható ki könnyű szívvel", hogy a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződés "ragyogó jövő előtt áll", mivel Oroszország semmiféle jelét nem látja, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat akarna kezdeni az egyezmény Moszkva által javasolt meghosszabbításáról.

Az orosz külügyminiszter-helyettes elutasította azt a felvetést, hogy Oroszország nyugati megítélésének ártott a Szkripal-ügy.

Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal márciusban szenvedett súlyos mérgezést a délnyugat-angliai Salisbury városában, Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyagtól. A brit kormány Moszkvát tartja felelősnek az incidensért, az orosz kormány azonban folyamatosan tagadja, hogy közte lenne az ügyhöz.

Rjabkov a Financial Timesnak kijelentette: Oroszország nem hiszi, hogy a szélesebb értelemben vettn Nyugat a barátja lenne. "A Nyugatot mi inkább olyan ellenfélnek tartjuk, amely Oroszország pozíciójának és normális fejlődési kilátásainak aláásásán dolgozik, miért kellene tehát olyan sokat törődnünk azzal, hogy milyen a megítélésünk ellenfeleink körében?" - fogalmazott az orosz külügyminiszter-helyettes.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!