Nagyvilág

2018.10.13. 14:17

Hegymászók haltak meg a Himalájában

Nepál - Hóvihar söpörte el táborukat az egyik nyugat-nepáli hegycsúcs közelében.

Nepál - Hóvihar söpörte el táborukat az egyik nyugat-nepáli hegycsúcs közelében.

Helyi rendőrségi jelentések szerint a Gurdzsa-hegyi alaptáborban egy öttagú dél-koreai expedíció és négy nepáli vezetőjük tartózkodott, amikor lecsapott a vihar - írja a BBC.

A helyszínre érkező mentőhelikopter személyzete nyolc testet fedezett fel a tábor romjai között, de a rossz időjárási körülmények miatt időközben el kellett hagyniuk a területet. A kilencedik hegymászót még keresik, de minden valószínűség szerint ő is életét vesztette. Sailesh Thapa rendőrségi szóvivő a BBC-nek elmondta: az egyik nepáli vezető az, akinek nyoma veszett.

Az expedíció szervezői közel 24 órán keresztül nem tudtak kapcsolatot létesíteni a hegymászókkal, ezután kezdték keresni őket. A mászók a csúcstámadáshoz megfelelő időt várták a táborban, amikor pénteken elérte őket a vihar.

Himalájai adatok szerint erre a csúcsra eddig mindössze 30 ember jutott fel, a legutolsó sikeres támadás 22 éve, 1996-ban történt.

Forrás: BBC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!