Nagyvilág

2018.08.27. 07:44

Néptáncegyüttes debreceni módra, a dél-amerikai Chile fővárosában

Santiago de Chile - Most már a kinti gyerekek is közösen ropják a felnőttekkel.

Santiago de Chile - Most már a kinti gyerekek is közösen ropják a felnőttekkel.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy debreceni lány, aki fogta magát, és áttelepült a cívisvárosból Santiago de Chilébe, ahol jött, látott és győzött.

A Chilei-Magyar Kereskedelmi Kamara ügyvezetője és a Chilei-Magyar Duna Táncegyüttes alapítója és aktív táncosa. Így is kezdhetnénk Tar Krisztina történetét, de ne szaladjunk ennyire előre, és nem is érdemes ennyivel lezárni a sikersztoriját.

A kezdetek

A Debreceni Népi Együttesben 15 évig táncolt, majd a budapesti egyetemi évek alatt a Csepel Tánc Együttesben, és a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttesben folytatta a táncot. A fordulat ez időtájt következett, ugyanis meghívást kapott 2011 szeptemberében egy chilei tánccsoporthoz.

– A visszautam időpontját állandóan változtattam, talán nem is akartam hazamenni. Nagyon megtetszett a város, a nyüzsgés, az emberek és a mentalitás; mivel az ELTE portugál szakán végeztem, és spanyolt tanultam középiskolában, nem volt nehéz beilleszkednem. Ahogy teltek a hónapok, éreztem, hogy valami hiányzik, és rá kellett jönnöm, hogy ez a néptánc – vallotta meg Tar Krisztina.

Pályázat útján

A Kőrösi Csoma Sándor Program célja a külföldön élő szétszórt magyarságnak a megszólítása, valamint közösségi és kulturális életének megszervezése, a magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása. Krisztina a nyertes ösztöndíjasok közé tartozott, így 2016-ban a Chilei Magyar Kulturális Egyesület berkein belül és ennek a pályázatnak köszönhetően a külföldön élő magyarokat összefogja, és a kinti életüket fellendíti.

– A legnagyobb büszkeségem a chilei magyarság történetének első néptánccsoportja, amely ma a Chilei-Magyar Duna Táncegyüttes nevet viseli. Sikerült elérnünk, hogy a részvétel már nemcsak hobbi, hanem ennél sokkal több, sokkal mélyebb. Tapasztalataim szerint az együttest minden itteni magyar a magáénak érzi, függetlenül attól, hogy részt vesz-e a próbákon vagy sem. A programmal szeretném a chilei magyarságot még erősebben összefogni, és a kultúra eszközeivel a magyar identitást erősíteni – fogalmazott Krisztina.

Elmesélte azt is, hogy milyen sikerek érték a közelmúltban a csoportot: – Egyre több rendezvényre meghívnak bennünket fellépni, az elején „csak” a nemzeti ünnepekre hívott a Chilei-Magyar Nagykövetség, ám ez év júliusában például Argentínában jártunk a csoporttal a Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozón, amit 14. alkalommal rendeztek meg ­Buenos Airesben.

Chile történetében először vett részt magyar együttes az eseményen. Tizenöt magyar néptánccsoport gyűlt össze a nagyvárosban, érkeztek Brazíliából, Argentínából és Uruguayból is a magyar hagyományt őrző csoportok. Ám még nagyon sok program van tervben, amin részt vesznek.

Újabb tagok

Statisztikák szerint kétezer ember vallja magát magyarnak Chilében, ebbe azok is beletartoznak, akik felmenői közt van magyar származású. Kriszti elmondása szerint aktívan nagyjából 150-en szoktak megjelenni a magyar nemzeti ünnepek megemlékezésén a 17 milliós ország fővárosában, Santiago de Chilében.

– A chilei magyarok történetében ez az első tánc­csoport. Nagyjából tizenöten vagyunk a csoportban, nagyon vegyes a korosztály, s azt mondhatom, hogy 26 és 74 éves kor között mindenki megfordul nálunk. Minden hétfőn van táncóra, és ezen kívül sokszor tartunk összejöveteleket, sőt mi varrjuk a ruháinkat is – mondta Krisztina. Mint megtudtuk, augusztusban újabb tagokkal bővült a néptánccsoport, ugyanis gyerekekkel lett teljes a csapat. Óriási bennük a kíváncsiság és nagyon érdekli őket, hogy milyen élményekben lesz részük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!