Nagyvilág

2018.07.11. 18:17

Amerikai nagykövet: megváltozott a kapcsolat

Debrecen - Újabb tengerentúli cégek Debrecenbe települését szorgalmazta Papp László polgármester.

Debrecen - Újabb tengerentúli cégek Debrecenbe települését szorgalmazta Papp László polgármester.

– Nagyon megtisztelő, hogy miután az új amerikai nagykövet megérkezett Magyarországra, és átadta megbízólevelét a köztársasági elnöknek, első vidéki útja éppen Debrecenbe vezetett – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere David B. Cornstein kétnapos debreceni látogatásának végén, a Nagytemplom előtt tartott sajtótájékoztatón. (Ezt megelőzően a nagykövet egyebek mellett a Pásti utcai zsinagógában tett látogatást.)

Debreceni üzleti lehetőségek

A városvezető hangsúlyozta, hogy a diplomata életútja folyamán komoly üzleti sikereket ért el. Majd elmondta: a megbeszéléseken elsősorban Debrecen és az itt működő amerikai cégek fejlesztési lehetőségeiről esett szó. Kiemelte, hogy ezek a tengerentúli vállalkozások nyereségesen működnek, rendszeresen fejlesztenek. – Abban állapodtunk meg a nagykövettel, hogy igyekszünk még szorosabb gazdasági együttműködést kialakítani – jelentette ki Papp László. Hozzátette: azt szeretné, ha a város gazdaságának fejlesztésével, a külföldi befektetésekkel foglalkozó EDC az amerikai nagykövetség segítségével újabb, az USA-ból származó befektetőket hozna ide.

Gyorsan javuló kapcsolatok

David B. Cornstein, akit Donald Trump elnök nevezett ki az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetévé, először arról beszélt, hogy az amerikai–magyar kapcsolatok az elmúlt időszakban nem olyanok voltak, mint amilyennek lenni kellett volna. Megjegyezte, alig két hete tartózkodik hazánkban, de máris sikerült beszélnie szinte az összes fontos magyar kormányzati tisztségviselővel. A kapcsolat ennek hatására megváltozott. Arra is emlékeztetett, hogy május végén Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterrel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel Washingtonban tanácskozott. Kiemelte, hogy ideérkezése előtt az amerikai fővárosban, a Fehér Házban találkozott Donald Trumppal, akinek azt javasolta, hogy hívja fel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és gratuláljon neki választási sikeréhez. Trump ezt másnap megtette.

David B. Cornstein hangsúlyozta: mielőtt megkapta a magyarországi nagyköveti posztot, a szenátus külügyi bizottsága, majd az egész szenátus meghallgatta. A bizottságban 11 republikánus és 11 demokrata képviselő foglal helyet. Mind a 22-en támogatták, ami ritkaságnak számít.

„Veszteség lenne a CEU távozása”

Azzal kapcsolatban, hogy Budapesten először miért a Közép-európai Egyetemre, a CEU-ra ment el, úgy fogalmazott, hogy az amerikai emberek, az amerikai szenátus és az amerikai kormányzat számára ez egy nagyon fontos intézmény. – Nem az amerikai kormányzat kedvéért kellene itt maradnia a CEU-nak, hanem a magyar emberek kedvéért. Magyarország most élvezi az amerikai elnök, az amerikai külügyminiszter és az amerikai nagykövet támogatását. Nagyon jó lenne, ha a CEU ügye ezen nem rontana. Nagy veszteség lenne Magyarországnak, ha elmenne innen ez az egyetem. Amit a magyar kormány kért az intézménytől, azt mind teljesítette – jelentette ki David B. Cornstein. Hozzátette: amennyiben megoldódik ez az ügy, a magyar–amerikai kapcsolatok betonszilárdságúvá válhatnak.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!