Nagyvilág

2018.06.01. 10:21

Babcsenko-ügy: Kijev még több emberélet megmentésével indokolta az újságíró halálának megrendezését

Kijev - Számos orosz ellenzéki megölését tervezték az orosz titkosszolgálatok, és ennek megakadályozása érdekében kellett megrendezni Arkagyij Babcsenko, Kijevben élő orosz újságíró halálát - indokolta a különleges művelet szükségességét csütörtökön az ukrán főügyészség. Ezzel szemben viszont a Kreml szóvivője kijelentette, hogy vállalnia kell a felelősséget Vaszil Hricaknak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének azért, mert Babcsenko meggyilkolásának megrendelésével vádolta meg Moszkvát.

Kijev - Számos orosz ellenzéki megölését tervezték az orosz titkosszolgálatok, és ennek megakadályozása érdekében kellett megrendezni Arkagyij Babcsenko, Kijevben élő orosz újságíró halálát - indokolta a különleges művelet szükségességét csütörtökön az ukrán főügyészség. Ezzel szemben viszont a Kreml szóvivője kijelentette, hogy vállalnia kell a felelősséget Vaszil Hricaknak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének azért, mert Babcsenko meggyilkolásának megrendelésével vádolta meg Moszkvát.

Larisza Szarhan, az ukrán főügyészség szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva kifejtette, hogy az az ukrán férfi, akit Babcsenko megölésének megszervezésével, vagyis a bérgyilkos felbérelésével bíztak meg az orosz titkosszolgálatok, említést tett egy bizonyos listáról, amelyen az újságírón kívül még harminc orosz ellenzéki neve szerepel, akiket likvidáltatni akarnak Ukrajna területén. Ahhoz viszont, hogy az ukrán hatóságok megtudják, kiket akarnak még megöletni, szükség volt az újságíró meggyilkolásának megrendezésére. A szóvivő szavai szerint a műveletnek köszönhetően sikerült a listát megszerezniük.

Jurij Lucenko főügyész az Ukrajinszka Pravdának kiemelte, hogy a gyilkosság megrendezésének köszönhetően sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni, ami alátámasztja, hogy az orosz titkosszolgálatok rendelték meg a merényletet, és még egyéb más terrorcselekmények terveire is fény derült.

Maga Babcsenko védelmébe vette az ukrán hatóságokat a halálának megrendezéséért ért bírálatokkal szemben. Facebook-bejegyzésében azt írta: sokan azt gondolják, hogy az SZBU különleges alakulatának, az Alfának, az állami biztonsági szolgálat osztályvezetőinek és végső soron az ukrán államfőnek nincs is semmi dolga. Unalmukban kitalálták, hogy "kenjük össze Babcsenko hátát vérrel(..), vigyük el a hullaházba,(...) majd mind jót röhögünk rajta!" - ironizált az újságíró.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában üdvözölte a bejelentést, hogy Babcsenko él, hozzátéve, ez mit sem változtat viszont azon, hogy orosz részről Ukrajnát olyan országnak tartják, "amelyben veszélyes újságírónak lenni".

Az orosz külügyminisztérium állásfoglalásában a Babcsenko-ügyet újabb oroszellenes provokációnak minősítette, és elítélte az SZBU-t a világ közvéleményének félrevezetése miatt. A tárca kifogásolta, hogy az ukrán hatóságok ehelyett nem a Kijevben 2015-ban megölt Olesz Buzina és az ugyanott 2016-ban meggyilkolt Pavel Seremet újságíró ügyének felderítésével foglalkoznak.

Alekszej Puskov, az orosz parlament alsóháza tájékoztatáspolitikai ideiglenes bizottságának elnöke felszólította Harlem Désirt, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselőjét, hogy ítélje el az ukrán kormányt, amiért újságírókat provokatív célokra használ.

"Súlyos csapás ez Ukrajna tekintélyére. Ez az az eset, amikor a provokáció alapjául szolgáló információs és politikai hamisítvány önleleplezővé válik" - mondta.

Elítélte a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró jogvédő szervezet (RSF) is Babcsenko meggyilkolásának megrendezését.

"Az újságíró újbóli megjelenése nagy megkönnyebbülés, de elszomorító, és sajnálatos az, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) játszadozott az igazsággal" - közölte Christophe Deloire, az RSF főtitkára a szervezet honlapján megjelent állásfoglalásában.

Petro Porosenko ukrán elnök a bírálatokra válaszolva kijelentette, hogy nem az ukránokat, hanem Oroszországot kell elítélni, amiért "pénzt küld újságírók megölésére".

Kiderült közben a személyazonossága annak az ukrán férfinak, akit az SZBU azzal a gyanúval vett őrizetbe, hogy az orosz titkosszolgálatok Babcsenko megölésének megszervezésével bíztak meg. Az UNIAN ukrán hírügynökség forrásai szerint ő Borisz Herman, az Ukrajnában működő egyetlen nem állami tulajdonú fegyvergyártó cég, a Smajszer nevű ukrán-német közös vállalat igazgatója.

Önként felfedte kilétét Babcsenko "bérgyilkosa" saját Facebook-oldalán. A férfit Olekszij Cimbaljuknak hívják, és valóban hosszú ideig szolgált az ukrán fegyveres erőknél a Donyec-medencei konfliktus övezetében. A veterán maga fordult az SZBU-hoz rögtön azután, hogy megkereste őt a Babcsenko elleni gyilkosságot szervező férfi az ajánlatával.

Kedd este arról jelentek meg hírek, hogy a 41 éves orosz állampolgárságú, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ádázul bíráló újságírót, Arkagyij Babcsenkót, a krími tatár ATR televízió műsorvezetőjét kijevi lakásának bejárata előtt meggyilkolták, a hátába leadott három lövéssel. Az újságíró kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

Szerda délután derült csak ki, hogy az újságíró életben van. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője Kijevben sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen közölte, hogy az orosz titkosszolgálatok rendelték meg az újságíró megölését. Elmondta, hogy az SZBU tudomást szerzett a tervezett merényletről, a bűnügy résztvevőinek leleplezése érdekében viszont megrendezte Babcsenko halálát. Ezután belépett az újságíró a terembe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!