Nagyvilág

2018.05.07. 16:46

Időjárás-jelentés - 2018. május 7.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Pireneusi-félszigettől Közép-Európán át egészen a Kelet-európai-síkság északi részéig anticiklon húzódik. Területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor sekély ciklonális mező található Délkelet-Európa fölött, errefelé erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, záporok, zivatarok alakulnak ki. Szintén gyakran erősen felhős az ég szárazföldünk északi, északnyugati vidékén, ahol többközéppontú ciklon alakítja az időjárást. Ennek hullámzó frontrendszere mentén több helyen esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi tájain 6 és 12, kissé délebbre, valamint a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében 15, 24 fok között változik. Ennél melegebb van Nyugat-Európában és délkeleten, ahol a délutáni órákra 26 és 31 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölött keletről nyugat felé egy magassági hidegörvény vonul át.

Várható időjárás kedd estig

Reggelig nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, csak északon, északkeleten lehet helyenként erősebb a gomolyfelhő-képződés, és éjszaka itt néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Kedden a napsütés mellett főként északon és a Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, többfelé várható zápor, zivatar, legkisebb eséllyel délkeleten. Az északi, északkeleti szél elsősorban az északkeleti, keleti országrészben megerősödik, hétfőn néhol viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében máshol is lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 20 és 26 fok között alakul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!