Nagyvilág

2018.04.12. 10:09

Szíria - Theresa May: a vegyifegyver-használatot nem lehet szó nélkül hagyni

London - Theresa May szerint az ismétlődő vegyifegyver-használatot nem lehet szó nélkül hagyni. A konzervatív párti brit miniszterelnök nem hivatalos értesülések szerint csütörtökre kabinetülést hívott össze, amelyen az vitatják meg, hogy London milyen választ adjon az állítólagos szíriai vegyifegyver-használatra.

London - Theresa May szerint az ismétlődő vegyifegyver-használatot nem lehet szó nélkül hagyni. A konzervatív párti brit miniszterelnök nem hivatalos értesülések szerint csütörtökre kabinetülést hívott össze, amelyen az vitatják meg, hogy London milyen választ adjon az állítólagos szíriai vegyifegyver-használatra.

May, aki szerdán a közép-angliai Birminghambe látogatott, a kíséretében lévő újságíróknak kijelentette: Nagy-Britannia szövetségeseivel együttműködve igyekszik kideríteni, hogy mi történt a kelet-gútai térség Dúma városában, ahol szíriai ellenzéki szervezetek állítása szerint szombaton vegyi fegyvert vetettek be.

May szerint "a kép gyors ütemben körvonalazódik", és minden jel arra vall, hogy a történtekért a szíriai rezsimet terheli a felelősség. Nagy-Britannia legszorosabb szövetségeseivel most "a felelősök elszámoltatásán" fog dolgozni, és azon, hogy miként lehet elejét venni a vegyifegyver-használatból eredő jövőbeni humanitárius katasztrófáknak - tette hozzá a brit kormányfő.

Theresa May nem tett konkrét utalást arra, hogy Nagy-Britannia csatlakozna-e bármilyen esetleges nyugati katonai akcióhoz Szíriában.

Egybehangzó szerda esti londoni médiaértesülések szerint azonban a kormányfő csütörtökre kabinetülést hívott össze, és ezen azt vitatják majd meg, hogy a brit fegyveres erők parlamenti hozzájárulás nélkül részt vegyenek-e egy ilyen beavatkozásban.

A BBC által idézett források szerint Theresa May azt pártolja, hogy Nagy-Britannia parlamenti szavazás nélkül is csatlakozzon a szíriai rezsim elleni katonai fellépéshez, ha ilyenről döntés születik.

A brit kormánynak nem kellene kötelezően kikérnie a parlament jóváhagyását ehhez, de az íratlan politikai szokás - amelyhez az utóbbi évtizedekben mindegyik brit kormány tartotta magát - mégis azt diktálja, hogy a brit fegyveres erők bevetését parlamenti döntés előzze meg.

Legutóbb 2013 nyarán merült fel a brit katonai beavatkozás Szíriában, de a londoni alsóház - általános meglepetésre - kis többséggel ugyan, de leszavazta ezt a kezdeményezést. Ezután a korabeli konzervatív-liberális brit kormánykoalíció vezetői, élükön David Cameron akkori miniszterelnökkel, több nyilatkozatban is egyértelműen leszögezték, hogy a kormány tartja magát a törvényhozási döntéshez, és nem lesz újabb parlamenti szavazás ebben az ügyben.

A brit parlament jelenleg tavaszi szünetét tölti, és nem hangzott el Londonban olyan kezdeményezés, hogy az alsóházat rendkívüli ülésre az új ülésszak hétfői kezdete előtt össze kellene hívni.

Szerdai nyilatkozatában a brit kormányfő kitért azon kérdés megválaszolása elől, hogy foglalkozik-e a parlament idő előtti összehívásának gondolatával.

May előző nap telefonon beszélt Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel, és a Downing Street közlése szerint a három vezető egyetértett abban, hogy ha a szíriai vegyifegyver-támadásról szóló hírek igazolást nyernek, a nemzetközi közösségnek válaszolnia kell, annak érdekében, hogy érvényt lehessen szerezni a vegyifegyver-használat globális tilalmának.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a BBC televíziónak adott szerdai nyilatkozatában mindazonáltal kijelentette: érvényben kell tartani azt a politikai konvenciót, amelynek alapján parlamenti hozzájárulás kell a brit fegyveres erők külföldi bevetéséhez, és el kell kerülni minden olyan szíriai katonai beavatkozást, amely összetűzéssé fajulhatna Oroszország és az Egyesült Államok légierői között.

Corbyn szerint a nemzetközi közösségnek meg kell várnia, hogy milyen eredménnyel zárulnak a szíriai vegyifegyver-támadásról szóló hírek ügyében indított szakértői vizsgálatok.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!