Nagyvilág

2018.01.07. 08:15

Luxuscikké válhat a csokoládé 2050-re?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A klímaváltozás a csokoládépiacra is hatással lesz.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A klímaváltozás a csokoládépiacra is hatással lesz.

Eltűnhet a csokoládé a boltok polcairól a klímaváltozásnak köszönhetően. Kutatók szerint a kakaóültetvények jelentős része 2050-re kipusztulhat, ez pedig a csokoládépiacra is hatással lesz.

A legtöbb kakaó Nyugat-Afrikában található, ahol az átlaghőmérséklet évről évre növekszik, aminek következtében csökken a termőterület. Tudósok szerint az elkövetkezendő 40 évben csak rosszabbodni fog a helyzet – olvasható a NoSalty portálon.

Génmódosítással

A kakaóültetvények megmentése érdekében fogott össze a legnagyobb édességgyártó cég, a Mars és a Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói. A felsőoktatási intézményben génmódosítással próbálkoznak, hogy a kakaó ellenállóbbá váljon az időjárási viszontagságokkal és klímaváltozással szemben.

Még van idő

Egyelőre még nem futottunk ki az időből, de a kakaó következő generációjára már hatással lesz a hőmérséklet emelkedés. Kutatók szerint a mostani ültetvények 89,5 százaléka nem tudna alkalmazkodni a 2050-ben várható klímához.

Keresik a megoldást

Az éghajlatváltozás természetesen nem csak a csokoládéfogyasztásra lesz hatással, hanem más élelmiszerek előállítására is, a tudósok pedig ezen kihívásokra próbálnak valamiféle megoldást találni, remélhetőleg sikerrel.

HBN


[related-post post_id="3609959"]

[related-post post_id="3132114"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!