Nagyvilág

2017.09.27. 12:38

Ha majd megtalálják a szuperparadicsomot

Izrael - A szokatlanul szárazságtűrő paradicsomfajtákat nemesítéssel akarják létrehozni.

Izrael - A szokatlanul szárazságtűrő paradicsomfajtákat nemesítéssel akarják létrehozni.

Olyan paradicsomfajták termesztésén dolgoznak egy kísérleti ültetvényen Izraelben, amelyek akár 90 százalékkal alacsonyabb vízhasználat mellett is jó minőségű, nagy hozamú termést képesek hozni. A szokatlanul szárazságtűrő paradicsomfajtákat nem génmódosítással, hanem nemesítéssel akarják létrehozni a tudósok, méghozzá vad paradicsomfajták felhasználásával.

Kétszáz fajta

Összesen 40 ezer tő paradicsom – 200 paradicsomfajta – található abban az izraeli kísérletben, amelyben öntözés nélkül próbálnak olyan nem génmódosított fajtákat nemesíteni, amelyek rendkívül szárazságtűrőek, illetve kimagasló hozamot és minőséget képesek produkálni. A megfelelő fajtákat vad paradicsomfajták felhasználásával szeretnék létrehozni a tudósok – írta a hu.euronews.com. A kutatók először azonosítják a vad fajtákban az aszálytűrő tulajdonságokat, amelyeket hagyományos nemesítéssel modern paradicsomfajtákba ültetnek át. Az a cél, hogy a régi paradicsomfajták megtartsák a jó termelési adottságaikat, a vad fajtákból származó plusz tulajdonságokkal együtt. Az európai kutatási projekt fő célja ugyanis a paradicsom hozamának növelése, a szárazságtűrő fajták fejlesztése.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!