Nagyvilág

2017.06.08. 16:06

Lauren Child kapta a brit gyermekkönyvírók legrangosabb díját

London - Lauren Child, a Charlie és Lola könyvsorozat szerzője kapta meg a brit gyermekkönyvszerzők legrangosabb díját - számolt be róla csütörtökön a BBC News.

London - Lauren Child, a Charlie és Lola könyvsorozat szerzője kapta meg a brit gyermekkönyvszerzők legrangosabb díját - számolt be róla csütörtökön a BBC News.

Child már a tizedik író, aki elnyerte ezt a megtisztelő díjat Nagy-Britanniában. Az írónő szerdán Chris Riddelltől vette át a "koszorús szerző" címét két évre, amellyel 15 ezer fontos (5,3 millió forint) ösztöndíj is jár. A ceremóniát Nagy-Britannia idei kulturális fővárosában, Hullban rendezték meg.

Child a ceremónia alkalmából aggódva szólt arról a jelenségről, hogy a fiúkat nem érdeklik a lányokról szóló könyvek és filmek. Mint kifejtette, nem tudja, hogy ennek oka a kultúránkban gyökerezik, vagy a fiúk csak túl nehéznek tartják, hogy egy olyan könyvet vegyenek a kezükbe, olyan filmet nézzenek meg, amelyben egy lány a főhős. Az írónő szerint ez azért baj, mert megnehezíti a lányok számára, hogy egyenlőnek érezzék magukat a fiúkkal.

A könyveladások adatai is azt támasztják alá, hogy a lány főhősről szóló kötetek kevésbé népszerűek, mint az olyanok, amelyeknek fiú a központi szereplője.

Child éppen most fejezte be legutóbbi Ruby Redfort-könyvét. Ruby eredetileg a Clarice Bean-sorozat egyik szereplője volt, de az írónő elhatározta, hogy a hősnek új szériát indít, mert annyi levelet kapott lányoktól és néhány fiútól is, akik erre kérték.

"Egyszerűen csak ki kéne cserélni Ruby nevét egy fiúnévre, és néhány apró részletet megváltoztatni és a történet éppúgy működne" - mesélte Child, aki szerint ez a sorozat attól függetlenül, hogy Ruby a főszereplő, fiúknak is szól.

Child további problémaként említette, hogy a könyvek borítóján és a képernyőn túl kevés az ázsiai vagy fekete gyermekekről készült kép.

"Nincsenek eléggé jelen. És ha nem érzik úgy, hogy egy könyvben, egy filmen vagy egy tévéműsorban képviselik őket, hogyan érezhetnék magukat a társadalom egyenrangú tagjának?" - tette fel a kérdést Child, akinek örökbefogadott kislánya Mongóliából származik és hasonló problémákba ütközik.

Az írónő a könyvtárak megfogyatkozásával kapcsolatban is felemelte a szavát: "Sok olyan gyerek van, akik nem jutnak könyvhöz, mert az iskolákban nincs könyvtár." Hozzátette: ha a műveltséget továbbra is megbecsüljük, akkor a gyerekeknek meg kell adni az olvasás esélyét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!