Nagyvilág

2017.04.25. 17:43

Macron leckéje

<em>Bár Emmanuel Macron első fordulós győzelme és várható elnökké választása a trumpi kataklizmával ellentétben egy cserép virág feldőlését sem idézte elő, nem árt megjegyezni: a társadalmi lelkület a franciáknál annyiban mégis csak hasonló az amerikaihoz, hogy náluk is olyan figura kerülhet hatalomra, akivel 2016 előtt nem számoltak. Úgy tűnik, érdemes próbálkozni: a vezető kurzusok öregednek, kopnak, kevesebbet értenek és akarnak megérteni a világból</em>. Ratalics László írása.

Bár Emmanuel Macron első fordulós győzelme és várható elnökké választása a trumpi kataklizmával ellentétben egy cserép virág feldőlését sem idézte elő, nem árt megjegyezni: a társadalmi lelkület a franciáknál annyiban mégis csak hasonló az amerikaihoz, hogy náluk is olyan figura kerülhet hatalomra, akivel 2016 előtt nem számoltak. Úgy tűnik, érdemes próbálkozni: a vezető kurzusok öregednek, kopnak, kevesebbet értenek és akarnak megérteni a világból. Ratalics László írása.

Macron és Trump eléggé különböznek, abban azonban mégis csak egyezőek, hogy – legalábbis a szlogenek szintjén – egészen másfajta politikai stílust ígérnek és ügyesen menedzselik a médiában az egymással mellesleg ellentétes érdekek képviseletét. Azért ne legyenek illúzióink: a politikacsinálás bűvészdoboza az ő számukra sem feneketlen, az orrukat pedig, ahogy bárki más, ugyanúgy beleverik a hatalom kalickájának csodálatos üvegfalába. Sőt, ahogy Donald bácsi eddigi ténykedése mutatja, még úgyabbul. Saját bevallása szerint

Macron gazdasági miniszterkedése (2014-16) során egyetlen tanulságot vont le a szocialisták kormányában: a jelenlegi politikai rendszer nem működik. Bár tagadhatatlanul tehetséges, szabadjon enyhe cinizmussal várnunk, mi lesz belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!