Nagyvilág

2017.02.06. 10:25

Tovább tart a hegymenet?

Budapest - Az elemzők várakozása szerint az idén három százalék körüli lehet a gazdasági növekedés.

Budapest - Az elemzők várakozása szerint az idén három százalék körüli lehet a gazdasági növekedés.

A tavalyi kettő után idén három százalék körüli lehet a GDP növekedése. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében a tavalyi beruházási visszaesést érdemi növekedés váltja fel, miközben a már a múlt évben is gyorsan növekvő fogyasztás lendülete folytatódni fog.

Bővülő import

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint az import bővülése két százalékponttal gyorsabb lesz az exporténál, s a cserearányok kedvező esetben is csak stagnálnak. Élénkül az infláció. Miközben az idei gazdasági adatok kedvezőek lesznek, nem látszanak a jelei az EU-támogatások 2020 utáni kifutását követő időszakra való felkészülésnek. A világgazdaság számára a politikai kockázatok – menekültkérdés, orosz külpolitika, Törökország helyzete – mellett a fő bizonytalansági tényező a Trump által ténylegesen folytatandó gazdaságpolitika és az EU-ból való brit kiválás mikéntje. A nemzetközi piacok jól fogadták az amerikai élénkítési terveket.

Uniós pénzek

A tavaly lelassult ipari termelés idén gyorsul, az építőipari termelés drasztikus visszaesése határozott növekedésbe fordul, kissé tovább gyorsulhat a kereskedelem bővülése, s lassan megkezdődik a pénzügyi szektor élénkülése. Az ágazati konjunktúraindexek és a rendelésállományok emelkedése, a vállalati hitelállomány összehúzódásának tavalyi megállása, a lakosság ingatlanhiteleinek kezdődő növekedése ezt valószínűvé teszi. A mezőgazdaságban viszont a termelés tavalyi számottevő növekedése után inkább csak stagnálás körüli helyzet várható. Az EU-támogatások újra kezdődő dagálya hatására a beruházások emelkedni fognak, amit fokoz a lakásépítés élénkülése. A bruttó bérek emelkedése a munkaerőhiány és a minimálbér 15-25 százalékos, erőltetett emelése következtében minden bizonnyal gyorsul, ami valószínűvé teszi a tavalyi 7 százalék körüli reálkereset-növekedés és 4-5 százalékos fogyasztásbővülés megismétlődését. Bár a bérköltségek emelkedése a nagyobb cégek számára elviselhető, a legkisebbeknél ez kiskapuk kereséséhez vezet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!