Nagyvilág

2017.02.18. 08:44

Pillantás Harry Potter kollégiumába

Oxford - Igaza van annak az olvasónak, aki a mintegy 160 ezer lakosú Oxford városát az egyetemmel azonosítja.

Oxford - Igaza van annak az olvasónak, aki a mintegy 160 ezer lakosú Oxford városát az egyetemmel azonosítja.

A Londontól mintegy 90 kilométerre nyugatra lévő, a Temze két partján elterülő Oxfordban van a világ legrégebbi angol nyelvű egyeteme. A város sokszínűségét a világ minden tájáról érkezett 22–23 ezer hallgató adja. Oxford a fiatalok révén a népek, kultúrák, mentalitások, vallások csomópontja. Lépten nyomon gyalogosan vagy kerékpárral közlekedő diákokkal találkozik az angliai léptékkel mérve közepes nagyságú város utcáit járó ember. A városban a hallgatók általános, továbbá identitásbelibeli különbségéből adódó igényeinek kielégítésére, kiszolgálására berendezkedett, leginkább kisboltok vannak, amelyek sajátságos hangulatot adnak Oxfordnak.

Tornyok, bástyák, oszlopok

Az egyetemnek ugyancsak meghatározó szerepe van a város építészetében. „Az álmodó tornyok városa” – ez Oxford közismert neve, ahogyan először a XIX. században élt angol költő és kritikus, Matthew Arnold nevezte a települést, mégpedig az egyetem épületeinek harmonikus építészete miatt. Oxford minden híres épülete lényegében kapcsolatban áll az egyetemmel.

Közülük a legismertebb az ingyenesen látogatható természettudományi múzeum. A Harry Potter filmekben látható kollégiumi nagyterem szinte pontos másában a planétánk múltban élt számos állatfajának maradványai gipszből vagy fémből készített mása megtalálható. Sőt, a történelmi részében egzotikus népek kultúrájához tartozó zanzák, múmiák, kabalák is vannak. Az épület előtt egy kisebb parkban pihenhetünk meg, ahol két, legalább 25 méter magas tuja ad hosszú árnyékot. Oxfordban egyébként nagyon sok park van. Azon túl, hogy minden egyetemi épületnek megvan a sajátja (ezek többsége szabadon látogatható), a Temze partját díszes közparkok szegélyezik. Maradjunk azonban még az egyetemi épületeknél. Az angol építészet jegyeit magukon viselő, ám klasszikus oszlopokkal, stukkókkal, tornyokkal és bástyákkal egyedivé varázsolt épületek mindegyike sárgás színű homokkőből épült. Ahhoz pedig, hogy ámulatba ejtse a járókelőket, elég csak végigsétálni a belváros utcáin. A sokszínű diáksággal életre szóló, feledhetetlen élményt ad Oxford.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!