Nagyvilág

2017.02.27. 12:20

Nagy fontleértékelődést vetít előre a szakember

Frankfurt - Szerinte a piaci szereplők egyelőre nem kalkulálták be a világra váró nagy politikai kockázatokat.

Frankfurt - Szerinte a piaci szereplők egyelőre nem kalkulálták be a világra váró nagy politikai kockázatokat.

A részvénypiacok szereplői egyelőre nem ismerték fel azt, hogy a világtrendeket egyre inkább a politika, a globalizáció leépülése, a protekcionizmus erősödése fogja meghatározni – jelentette ki Zentai Péternek adott interjújában a frankfurti székhelyű Allianz Global Investors befektetési igazgatója. Ingo Meinert véleménye szerint a részvények a korábbi évekhez képest eleve alacsonyabb hozamokat fognak produkálni általában.

Wilders ellenében

– 2017 első fele robusztusan alakul majd, a második fele viszont már nagyon „zötyögős” lesz a várakozásunk alapján. Az év végére gyengülő mikro- és makrogazdasági adatokkal leszünk kénytelenek szembesülni. Itt és most azonban még két ellentétes fejleménysorozat feszül egymásnak a piacokon. Hosszabb távra szólóan gyengülőben a globalizáció, rövid távon viszont az a lényeges, hogy a 2008-as pénzügyi világkrízist követő legerősebb fellendülési ciklust éljük meg. Ez utóbbit tükrözik a vállalati nyereségadatok. A piacok az optimista szcenáriókra reagálnak egyelőre – részletezte. A maguk részéről Franciaország, Hollandia, Olaszország és Németország kapcsán folyamatosan monitorozzák a belső trendeket. Ami az eurót illeti, Ingo Meinert úgy látja, a holland és a francia választások „stressz­teszteknek” bizonyulnak majd a közös pénz fenntarthatósága szempontjából, hiszen a holland Gert Wilders és a francia Le Pen sem európárti, mindketten népszavazást írnának ki a kérdésben. – Hollandia kapcsán azonban meg merem jegyezni: noha Gert Wilders Szabadság Pártja vélhetőleg a legerősebb politikai alakulatként kerül ki a választásokból, mégsem valószínűsíthető, hogy miniszterelnök lesz, mert a többi párt együttesen összefog ellene – tette hozzá.

Sérülnek, de…

Elemzéseik szerint néhány feltörekvő piaci ország pénze érdemtelenül alulértékelt. Az előbbiektől függetlenül az eurót stabilnak tartják, ugyanakkor nagy kockázati tényezőnek látják a dollár árfolyama túlzott „kilövését”, miközben – mondta – az angol font szélsőségesebb leértékelődése következhet. Az aranyat – jegyezte meg – a portfóliók diverzifikálása végett és azért érdemes tartani, mert védelmet nyújt az esetleges nagy kockázatokkal szemben.

A német gazdaság kapcsán azt hangsúlyozta, hogy roppant mód összefonódott a nemzetközi gazdasági partnerek teljesítményével, a világkereskedelem alakulása pedig alapvetően befolyásolja Németország teljesítményét. – Márpedig az erősödő protekcionizmus kétségtelenül akadályozza a globális kereskedelmet. Emiatt szenvedni fog a német gazdaság annak ellenére, hogy versenyképessége kiváló. A német gazdaságra leselkedő veszélyeket azonban lehetetlen számszerűsíteni. Semmi jót nem sejtet azonban a tény, hogy Németország teljes exportjának csaknem 20 százaléka irányul az USA-ba és az Egyesült Királyságba. Szóval nem az a kérdés, hogy sérül-e a német gazdaság, hanem az, hogy milyen mértékben. Viszont érdemes jól megjegyezni: a német üzleti szféra folyamatosan bizonyította a múltban, minden nagy globális és politikai, pénzügyi, gazdasági, technológiai trendváltozáshoz hatékonyan tud alkalmazkodni – mutatott rá a befektetési igazgató.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!